Koevoluční algoritmy a klasifikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je automatizovaný návrh programu pro detekci projevů dyskineze z pohybových dat pacientů. K návrhu programu je využito kartézské genetické programování, které bylo z důvodu urychlení procesu návrhu doplněno o koevoluci prediktorů fitness s proměnlivou velikostí, která umožňuje vyhodnocení kvality kandidátních řešení na pouhé části trénovacích dat. Vzniklé řešení dosahuje srovnatelné schopnosti rozlišení mezi třídami (AUC) s existujícím řešením při dosažení v průměru trojnásobného zrychlení procesu návrhu oproti variantě bez prediktorů fitness. Experimenty s metodami křížení prediktorů neukázaly významný rozdíl mezi zvolenými metodami. Zajímavých výsledků však bylo dosaženo při experimentech s celočíselnými datovými typy vhodnými pro implementaci v hardwaru, kdy u datového typu o osmi bitech bez znaménka (uint8_t) bylo dosaženo nejenom srovnatelné schopnosti rozlišení mezi třídami (pro významné projevy dyskineze AUC = 0,93 shodně jako pro existující řešení) a zlepšení rozlišovací schopností u chodících pacientů (AUC = 0,80 oproti AUC = 0,73 u existujícího řešení), ale navíc v průměru téměř devítinásobného zrychlení návrhu oproti variantě bez prediktorů fitness využívající datový typ float.
The aim of this work is to automatically design a program that is able to detect dyskinetic movement features in the measured patient's movement data. The program will be developed using Cartesian genetic programming equipped with coevolution of fitness predictors. This type of coevolution allows to speed up a design performed by Cartesian genetic programming by evaluating a quality of candidate solutions using only a part of training data. Evolved classifier achieves a performance (in terms of AUC) that is comparable with the existing solution while achieving threefold acceleration of the learning process compared to the variant without the fitness predictors, in average. Experiments with crossover methods for fitness predictors haven't shown a significant difference between investigated methods. However, interesting results were obtained while investigating integer data types that are more suitable for implementation in hardware. Using an unsigned eight-bit data type (uint8_t) we've achieved not only comparable classification performance (for significant dyskinesia AUC = 0.93 the same as for the existing solutions), with improved AUC for walking patient's data (AUC = 0.80, while existing solutions AUC = 0.73), but also nine times speedup of the design process compared to the approach without fitness predictors employing the float data type, in average.
Description
Citation
HURTA, M. Koevoluční algoritmy a klasifikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) Ing. Jaroslav Rozman, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Jak si vysvětlujete dobrou kvalitu řešení postavených na uint8? Jak si vysvětluje, že nejlepší nalezené řešení obsahuje pouze 4 operace (2 MAX, 1 MIN a 1 sčítání)? Není to jednoduchá aproximace "průměrování"? Je vaše datová sada veřejná? Pokud ne, lze nějak dokázat, že opravdu dostáváte dobré výsledky? Ověřoval jste vaše řešení i jiným přístupem? Jak jste pracoval s vaší datovou sadou? Jak je rozsáhlá? Jak funguje sčítání nad datovým typem uint_8?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO