Holografická injekce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá návrhom a implementáciou nástroja, ktorý umožní používať klasické 3D OpenGL aplikácie na tzv. autostereoskopických displayoch s plným využitím ich hĺbkových možností a s minimálnym zásahom od užívateľa. Nástrojom je konverzná vrstva, ktorá umožní transparentne beh OpenGL aplikácií s interným rozšírením o vykreslenie z viacerých pohľadov vo formáte, vhodnom pre 3D display. Motiváciou tejto diplomovej práce je potenciálne rozšírenie tzv. autostereskopických displayov, ktoré je v súčasnosti závislé na cene a dostupnosti špecializovaných aplikácií pre tieto displaye. Text práce sa zaoberá dizajnom takejto vrstvy z pohľadu nutných API volaní, ktoré je potrebné korektne prepísať, aby aplikácie, vytvorené pomocou jednotlivých verzii štandardu OpenGL, pracovali správne, ako aj popisom problémov, ktoré vznikajú použitím rôznych vykreslovacích techník, a ktoré sú motiváciou pre komplexnejšie chovanie nástroja. Na záver práce sú ukážky konverzie programov, dopad na výkonnosť, ako aj identifikácia nedostatkov konverznej vrstvy s návrhmi možných riešení pre ďalší vývoj.
The adaptation of upcoming autostereoscopic displays by regular users depends on availability of supported applications. To increase such set, this thesis describes compatibility software which turns (semi)-automatically the output of regular OpenGL 3D applications to display-native output of autostereoscopic displays, which take advantage of true 3D displays capabilities. This is achieved using a conversion layer that intercepts subset of OpenGL API call and translates such API calls to the different ones that produce multiview output of the original application. The thesis is mostly devoted to the process of incremental design of the conversion layer to support different stages of OpenGL API. The description is focused on explaining decisions and alternative possibilities of available API calls. In the end, examples of converted applications are shown with identified problems, analyzed performance, and suggestions for further development.
Description
Citation
DOBIÁŠ, R. Holografická injekce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Na obrázku 2.10 jsou uvedeny projekční matice pro různé pohledy na scénu. Samotná změna parametrů projekce však nestačí pro vykreslení požadovaných pohledů. Je ve Vašem případě v této matici zakomponovaná i view matice s rozdílnými polohami kamery? V dalších částech textu totiž zmiňujete nutnost násobení posunovou maticí před samotnou projekcí. Dotaz na upřesnění holografie použité v práci. Dotaz na zvolený jazyk prezentace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO