Získávání informací o uživatelích na webových stránkách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce je zmapovat informace poskytované webovými prohlížeči, které mohou být v praxi použity k identifikaci uživatelů na webových stránkách. Práce se zaměřuje na získání a následnou analýzu informací o zařízeních, prohlížečích a vedlejších efektů způsobených webovými rozšířeními, které maskují identitu uživatelů. Získání informací realizuje navržená a implementovaná knihovna v jazyce TypeScript, která byla nasazena na 4 komerčních webových stránkách. Analýza získaných informací je realizována po měsíci provozu knihovny a zaměřuje se na míru získané informace, rychlost získání informací a stabilitu informací. Z datové sady vyplývá, že až 94 % potenciálně různých uživatelů disponuje unikátní kombinací informací. Hlavní přínos této práce spočívá ve vytvořené knihovně, návrhu nových metod získávání informací, optimalizace stávajících metod a určení kvalitních a nekvalitních informací na základě jejich míry informace, rychlosti získání a stability v čase.  
The aim of the diploma thesis is to map the information provided by web browsers, which can be used in practice to identify users on websites. The work focuses on obtaining and subsequent analysis of information about devices, browsers and side effects caused by web extensions that mask the identity of users. The acquisition of information is realized by a designed and implemented library in the TypeScript language, which was deployed on 4 commercial websites. The analysis of the obtained information is carried out after a month of operation of the library and focuses on the degree of information obtained, the speed of obtaining information and the stability of information. The dataset shows that up to 94 % of potentially different users have a unique combination of information. The main contribution of this work lies in the created library, design of new methods of obtaining information, optimization of existing methods and the determination of quality and poor quality information based on their level of information, speed of acquisition and stability over time.
Description
Citation
VONDRÁČEK, T. Získávání informací o uživatelích na webových stránkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vývoj aplikací
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Pokračoval jste v dalším měření a sbírání dat? Pokud ano, došel jste k nějakým dalším zajímavým zjištěním? 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO