Škálovatelné hlasování s ochranou soukromí hlasů založené na blockchainu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá elektronickými systémy pro hlasování z pohledu jejich vlastností a požadavků, které jsou na ně kladeny. Cílem práce je vytvoření protokolu pro elektronické hlasování, který splňuje požadavky na ochranu soukromí hlasujících, je škálovatelný a odolný proti selhání. Práce zkoumá již existující protokoly a srovnává je dle dosažených vlastností. Vytvořené řešení, využívající smart kontraktů na blockchainu, kombinuje přístupy ze zkoumaných protokolů pro dosažení požadovaných vlastností. Škálovatelnosti dosahuje díky rozdělení hlasování do několika smart kontraktů, z nichž každý realizuje hlasování pouze pro určitou část hlasujících, a následné agregaci dílčích výsledků. Práce se také zabývá problémem nalezení vhodné platformy pro implementaci navrženého systému.
The main subject of this work is the assessment of electronic voting systems with regard to their required and achieved properties. The goal of this project is designing an electronic voting protocol that satisfies the requirements for privacy protection while also being scalable and fault-tolerant. Existing protocols are examined and compared according to their properties. The design proposed in this work uses smart contracts on blockchain and combines the approaches from the examined solutions. Scalability is achieved by dividing the process of voting between several smart contracts. Each of these contracts carries out the voting in small scale with only a subset of voters and the partial results are then aggregated. The problem of finding a suitable platform for implementation of the proposed protocol is also addressed in this work.
Description
Citation
STANČÍKOVÁ, I. Škálovatelné hlasování s ochranou soukromí hlasů založené na blockchainu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetická bezpečnost
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-22
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Vysvětlete pojmy cast-as-intended, recorded-as-cast, and tallied-as- recorder verifiability, často používané v elektronickém hlasování. Jak jste využila smart kontrakty? Jaká část řešení byla nejobtížnější?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO