Automatické generování harmonie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je studium problematiky generování harmonie na základě znalosti melodie a navržení systému, který tuto činnost smysluplně automatizuje. V práci je popsán základ hudební nauky pro toto téma a předchozí a jiné přístupy k této problematice. Dále je popsáno strojové učení, neuronové sítě a rekurentní neuronové sítě. Je nastíněn návrh systému, postup jeho zprovoznění a použití. Se systémem byly provedeny tři experimenty. Harmonizace melodií však nebyly uspokojivé. Jako možný důvod se jeví relativně malá použitá neuronová síť v systému.
Goal of this master thesis is to study harmonization based on knowledge of given melody and to design a system which will meaningfully automate this activity. In the work there is covered basics of music theory needed for this topic and previous other approaches to this problematic. There is also covered machine learning, neural networks and recurrent neural networks. In the end, there is outlined design of the system, how to make it work and how to use it. Three experiments were executed with the system. Harmonization of the melodies were unpleasant though. A possible cause might be relatively small used neural network of the system.
Description
Citation
BOBČÍK, M. Automatické generování harmonie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy a databáze
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Matěj Grégr, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Oponentka hodnotila práci stupněm 4F, protože textová část nesplňuje minimální požadavky a realizační výstup nebyl dokončen. Student akceptoval  výtky oponentky. Komise shledala nedostatky práce natolik závažné, že se práci rozhodla hodnotit jako nevyhovující " F ". Otázky u obhajoby: 1. Můžete uvést dobu, kterou trvalo natrénování modelu na Vámi připravené trénovací sadě? 2. Jaké změny v trénování modelu by bylo potřeba provést, aby natrénovaný model produkoval uspokojivé výsledky? Komise, například: Na jakém počítači jste prováděl trénování sítě? Komise, například: Proč jste se nepokusil využít MetaCentrum CESNET pro náročné výpočty?
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO