Generativní adversarialní neuronové sítě využity na ochranu soukromí při biometrické autentifikaci a identifikaci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Systémy založené na biometrickej autentizácii sa stávajú súčasťou nášho každodenného bytia. Tieto systémy však nedovoľujú používateľom priamo alebo nepriamo meniť spôsob, akým sa k ich dátam pristupuje a ako sa s nimi bude zaobchádzať ďalej v budúcnosti. Dôsledkom tohto môžu vyplynúť riziká spojené s uniknutím identity jedinca. Táto práca sa zaoberá návrhom systému, ktorý zachováva privátnosť a zároveň umožňuje autentizáciu na základe biometrických čŕt používateľov, a to za pomoci generatívnej neurónovej siete (GAN). V práci sa konkrétne uvažuje o tom, že GAN je použitá na transformáciu obrázkov tvárí napríklad na obrázky kvetov. Autentizačný systém sídliaci na serveri je v konečnom dôsledku učený rozlišovať používateľov podľa obrázkov kvetov a nie tvárí. Na základe vykonaných experimentov môžeme potvrdiť, že navrhovaná metóda je robustná voči útokom, pričom stále vykazuje kvalitatívne požiadavky kladené na štandardný autentizačný systém.
Biometric-based authentication systems are getting broadly adopted in many areas. However, these systems do not allow participating users to influence the way their data will be used. Furthermore, the data may leak and can be misused without the users' knowledge. In this thesis, we propose a new authentication method which preserves the privacy of an individual and is based on a generative adversarial network (GAN). Concretely, we suggest using the GAN for translating images of faces to a visually private domain (e.g., flowers or shoes). Classifiers, which are used for authentication purposes, are then trained on the images from the visually private domain. Based on our experiments, the method is robust against attacks and still provides meaningful utility.
Description
Citation
MJACHKY, Ľ. Generativní adversarialní neuronové sítě využity na ochranu soukromí při biometrické autentifikaci a identifikaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Mgr. Kamil Malinka, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Pavel Očenášek, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Pavel Smrž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: k kapitole 6.2 uvádíte, že jste CycleGAN trénovali nad datasetem bot a textur, které se ukázaly nedostatečné i u jiných frameworků. Jak by si CycleGAN vedl nad datasetem květin? Jak by fungovala vaše práce v praxi? Jaký je hlavní přínos? Proti jakým útokům by váš přistup chránil?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO