Víš, co udělá ryba, když vyběhne na kopec?

Abstract
Diplomová práce s názvem Víš, co udělá ryba, když vyběhne na kopec? se dotýká tématu průmyslového rybolovu. Formálně jde o instalaci, která obsahuje dvě části. První část je oválným objektem, na kterém jsou připevněny mechanické ryby, které vytvářejí pohyblivé hejno. Pomocí motorů interagují na sebe i diváka za doprovodu písně. Druhá část zahrnuje tři samostatné mechanické ryby, které vytvářejí přímý dialog s divákem. Instalace je situovaná ve white cube. Výsledek působit dojmem, že jsou ryby živé a pomocí lidského hlasu se tak divákovi více přiblíží. Název Víš, co udělá ryba, když vyběhne na kopec? vychází z dětského vtipu. Tato věta je příznačná k tématu a to tím, že je to celé nesmysl. Ryby neběhají, nepohybují se na souši a ani nemluví. Pokus tohoto vtipu zlidštit rybu je rychle u konce, když se dozvíte odpověď. Pouhé mlasknutí nám naznačuje, jak je tento odlišný svět cizí.
Diploma thesis entitled Do you know what a fish will do when it runs up a hill? concerns the topic of industrial fishing. Formally, it is an installation that contains two parts. The first part is an oval object on which are attached mechanical fish, which form a moving flock. Using engines, they interact with each other and the viewer accompanied by the song. The second part includes three separate mechanical fish, which create a direct dialogue with the viewer. The installation is located in a white cube. The result is to give the impression that the fish are alive and, with the help of a human voice, get closer to the viewer. Title Do you know what a fish does when it runs up a hill? based on a child's joke. This sentence is characteristic of the topic, in that it is all nonsense. The fish do not run, do not move on land and do not even talk. An attempt at this joke to humanize fish is quickly over when you know the answer. Just clapping tells us how foreign this different world is.
Description
Citation
ELZNIC, Z. Víš, co udělá ryba, když vyběhne na kopec? [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarná tvorba
Comittee
doc. MgA. Luděk Rathouský (předseda) MgA. Ondřej Homola (člen) MgA. Vasil Artamonov (člen) prof. MgA. Petr Kvíčala (člen) MgA. Břetislav Malý (člen) MgA. Pavel Sterec, Ph.D. (člen) Julie Béna (člen) MgA. Jakub Jansa (člen) Mgr. Silvie Šeborová (člen) MgA. Alžběta Bačíková, Ph.D. (člen) MgA. Marie Štindlová (člen) PhDr. Mgr. Kateřina Štroblová (člen)
Date of acceptance
Defence
Studentka nejprve prezentovala instalaci a pak přistoupila k obhajobě diplomové práce. Následně byly přečteny posudky vedoucího a oponentky. Autorka zodpověděla otázky, které zazněly v posudcích. Komise pozitivně hodnotí jednoznačnost sdělení. Někteří členi komise positivně hodnotí humornou polohu práce, ostatní nikoliv. Někteří členi komise nejsou schopni dostat sek e kritickému podtextu práce. Autorka vysvětluje voulbu písně a práce s ní. Komise pozitivně hodnotí nejednoznačnost působení díla. Autorka dovysvětluje funkci ostatních ryb rozmístěných v prostoru. Jejich přítomnost některé členy komise zneklidňuje – rozrušuje celkové vyznění.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO