Dynamické modely výrobních modulů

Abstract
Dizertační práce se zabývá návrhem konceptu a realizací modelů prvků elektrizační soustavy s ohledem na možnosti potenciálu využití výpočetních programů – simulací. Řešení práce se zaměřuje jednak na simulace souladu výrobních modulů dle RfG (Requirements for Generators), jako dokumentu stanovujícího požadavky na připojení výroben elektrické energie a jednak na problematiku chytrých sítí, resp. MAS (multiagentních systémů). Rámec práce je tak vymezen oblastí požadavků na výrobní moduly dle legislativních požadavků (nejen RfG, ale i navazujících norem vč. PPDS, ČSN EN 50438 a ČSN EN 50549), požadavků na funkce agentů a schopnosti práce výrobního modulu v synchronním a ostrovním provozu, včetně přechodů mezi nimi, procesu synchronizace (fázování) a komunikace mezi jednotlivými prvky elektroenergetického systému.
The dissertation thesis deals with the design of the concept and implementation of models of electrical power system elements with regard to the potential of the use of computer programs – simulations. The solution of the thesis focuses on the compliance simulations of power-generating modules according to RfG (Requirements for Generators), as a document which setting out the requirements for the connection of power-generating facilities and also focuses on the issue of smart grids and MAS (Multi-Agent Systems) respectively. The framework of the thesis is thus defined by the area of requirements for power-generating modules according to legislative requirements (not only RfG, but also related standards incl. DSC (Distribution System Code), CSN EN 50438 and CSN EN 50549), requirements for agent functionalities and power-generating module abilities to operate in synchronous and island operation, including transitions between them, the process of synchronization (phasing) and communication between the individual elements of the power system.
Description
Citation
KOPIČKA, M. Dynamické modely výrobních modulů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. RNDr. Vladimír Aubrecht, CSc. (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen) doc. Ing. Žaneta Eleschová, PhD. - oponentka (člen) Ing. Karel Procházka, CSc. - oponent (člen) doc. Ing. Karel Máslo, CSc. - oponent (člen)
Date of acceptance
2021-06-28
Defence
V rámci obhajoby doktorand seznámil komisi s výsledky své disertační práce, včetně vlastních přínosů. Po skončení prezentace doktoranda jeho školitel seznámil přítomné se svým hodnocením celého průběhu studia. Následovala diskuse k dotazům a připomínkám oponentů. Poté ve veřejné diskusi vystoupili s dotazy/připomínkami k disertační práci prof. Aubrecht, doc. Máslo, Ing. Modlitba, doc. Mastný. Písemný záznam dotazů je přílohou protokolu. Všechny dotazy oponentů i v rámci veřejné diskuse byly doktorandem správně vypořádány. V neveřejné diskusi a po tajném hlasování komise konstatovala, že doktorand splnil podmínky par. 47 odst. 4 Zákona o vysokých školách č. 111/98 a lze mu tedy udělit titul doktor - Ph.D.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO