POSOUZENÍ EKONOMICKÉ VÝHODNOSTI NÁVRHU OBNOVITELNÉHO ZDROJE ENERGIE VE FORMĚ FTV PANELŮ: PŘÍPADOVÁ STUDIE PRO BYTOVÝ DŮM

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021-01-31
ORCID
Advisor
Referee
Mark
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Czech Journal of Civil Engineering
Altmetrics
Abstract
Článek se zabývá problematikou využití slunečního záření jako obnovitelného zdroje energie v rámci budovy bytového domu. V současné době je aktuálním trendem využívat jakékoliv ekologické obnovitelné zdroje energie. Podstatnou část těchto zdrojů energie tvoří sluneční záření. Sluneční záření je možné při návrhu budovy využít dvěma hlavními způsoby, a to buď k výrobě elektřiny pomocí fotovoltaických (FTV) panelů nebo k získávání tepla k ohřevu teplé vody pomocí solárních termických kolektorů. Fotovoltaické panely se používají pro výrobu elektrické energie díky světelnému záření. Článek se dále rovněž věnuje energetickému využití a finančnímu posouzení FTV panelů instalovaných na větrané fasádě konkrétního objektu. Benefity jsou prezentovány na konkrétní případové studii reálné stavby bytového domu.
The article deals with the use of solar radiation as a renewable energy source for apartment building. Today, it is actual trend to use any ecological renewable energy sources. A substantial part of these energy sources is solar radiation. Solar radiation can be used in the design of a building in two main ways, either to generate electricity using photovoltaic (PV) panels or to generate heat hot water using solar thermal collectors. Photovoltaic panels are used to generate electricity due to light radiation. The article also deals with the energy use and financial assessment of PV panels installed on the ventilated facade of a particular building. The benefits are presented on a specific case study of a real apartment building.
Description
Citation
Czech Journal of Civil Engineering. 2021, vol. 6, issue 2, p. 59-70.
https://doi.org/10.51704/cjce.2020.vol6.iss2.pp59-70
Document type
Peer-reviewed
Document version
Published version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
Document licence
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Citace PRO