Využití FPGA pro řízení a modelování BLDC motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá řešením úkolů v oblasti řízení BLDC motorů s využitím programovatelných hradlových polí (FPGA). S využitím modulárního HW dSPACE s FPGA kartou jsou řešeny problémy jako senzorové i bezsenzorové řízení BLDC motoru, real-time simulace tohoto motoru a řízení v tzv. degradovaném módu. Design FPGA je tvořen pomocí nástroje System Generator for DSP od firmy Xilinx. Vedlejším cílem práce je ukázat, že s rozvojem vysokoúrovňových nástrojů pro design FPGA je implementace algoritmů pro FPGA poměrně rychlá a efektivní a nevyžaduje dlouholeté zkušenosti a znalosti s programovatelnými hradlovými poly. Implementací algoritmů na FPGA místo procesorů získáme mnoho výhod, především v rychlosti zpracování a nízké latenci.
Thesis deals with the challenges in the field of BLDC motors control with the utilization of Field Programmable Gate Arrays (FPGA). Using the modular dSPACE hardware with the FPGA board, these issues are solved: sensored and sensorless control, real-time simulation of BLDC motor and control of BLDC motor in degraded mode. FPGA design is made using the System Generator for DSP from Xilinx. The side effect of work is to show that with the expansion of high-level tools for FPGA design, the implementation of algorithms for FPGA is relatively quick and efficient and does not require years of experience and big knowledge of field programmable gate arrays. The implementation of algorithms on FPGA instead of processors brings many advantages, in the first place the high speed processing and low latency.
Description
Citation
SOVA, V. Využití FPGA pro řízení a modelování BLDC motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (předseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Student v prezentaci představil svoji diplomovou práci na téma zaměřené na tvorbu manipulátoru. Po přečtení posudků oponenta a vedoucího diplomové práce odpověděl postupně na čtyři dotazy položené oponentem. Po doplňujících otázkách ostatních členů komise bylo celé jeho vystoupení hodnoceno stejně jako samotná diplomová práce výborné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO