Mikroobrábění nekovových materiálů elektronovým svazkem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá problematikou mikroobrábění elektronovým svazkem s důrazem na nekovové materiály jako sklo, keramika a plasty. Součástí práce je popis zařízení, na kterém byly provedeny experimenty uvedené v této práci a na jehož vývoji se autor v rámci svého doktorského studia podílel. Hlavní důraz je kladen na experimentální studium vlivu jednotlivých parametrů elektronového svazku na výsledek obráběcího procesu. Zkoumané parametry zahrnují urychlovací napětí, proud svazku, zaostření a rychlost obrábění. Je rozebrán vliv vychýlení elektronového svazku. Dále je ukázána metoda postupného obrábění opakovanými průchody elektronového svazku. Hlavní zkoumané materiály jsou křemenné sklo, korundová keramika a vybrané druhy plastů. Použitelnost obrábění elektronovým svazkem je demonstrována na několika aplikacích.
The thesis deals with electron beam micromachining of nonmetallic materials like glass, ceramics and plastics. A brief description of the device on which the experiments were carried out is included; the author has participated on its development. Main topic is experimental study of influence of main electron beam parameters on results of machining. Examined parameters include accelerating voltage, beam current, focusing and speed of machining. Influence of beam deflection is analyzed. Method of sequential machining by repeated passes of the electron beam is presented. Main examined materials are quartz glass, alumina and selected plastics. The usefulness of the technology is shown by several practical applications.
Description
Citation
DUPÁK, L. Mikroobrábění nekovových materiálů elektronovým svazkem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fyzikální a materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Švejcar, CSc. (předseda) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Petr Bábor, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Miroslav Liška, DrSc. (člen) Mgr. Tomáš Radlička, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Jiří Spousta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-02-01
Defence
Práce je založena na původní analýze poznatků o mikroobrábění nekovových materiálů elektronovým svazkem. K experimentům byla použita elektronová svářečka, na jejímž vývoji včetně software se disertant zapojil. Výsledky byly publikovány na solidní úrovni.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO