Konstrukce experimentálního jednoválcového motoru s plovoucí vložkou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce bylo navrhnout zkušební jednoválcový motor pro měření třecích sil mezi pístní skupinou a válcem. Parametry motoru vycházejí ze zadaného sériového motoru. Byl navržen měřící mechanismus pomocí plovoucího válce. Bylo nutné vyřešit jeho uchycení a utěsnění. Konstrukce plovoucího válce prošla napěťově-deformační analýzou. Dále byla provedena úprava klikového hřídele a dokonalé vyvážení jednoválcového motoru. Pro uložení hnacího ústrojí byly navrženy nové bloky a skříně. Motor byl zkompletován a uchycen na stojan.
The aim of this master`s thesis was to design a single-cylinder test engine for measuring of the friction forces between the piston group and the cylinder liner. Main engine parameters are based on the common production engine. A floating liner device was chosen for a friction forces measurement. It was necessary to solve an attachment and sealing of the floating liner. Stress-strain analysis of the floating liner has been done. Next step was to re-design a production crankshaft also with a connected balancing devices for single-cylinder engine. Powertrain was seated in a completely new units. Finally the engine was completed and mounted on a stand.
Description
Citation
SVOBODA, R. Konstrukce experimentálního jednoválcového motoru s plovoucí vložkou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Bauer, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Stodola, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (člen) Ing. Karel Štěpánek (člen) doc. Ing. Miroslav Škopán, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-14
Defence
Diplomant seznámil komisi s průběhem řešení a výsledky své diplomové práce, zodpověděl otázky oponenta a v rámci rozpravy k diplomové práci zodpověděl následující dotazy zkušební komise: Jakým způsobem je provedeno polohování horní a dolní poloviny klikové skříně? Jakým způsobem je vyrobeno uložení valivých lozisek ve skříni pro vyvažovací hřídele?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO