Využití rychle reagujícího SBS polymeru při výrobě asfaltových směsí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem této diplomové práce je výzkum modifikace asfaltového pojiva pomocí rychle reagujícího polymeru SBS. Teoretická část se zabývá úvodem do problematiky asfaltových pojiv, jejich výrobou, chemickými a fyzikálně mechanickými vlastnostmi. Krátce je popsáno značení asfaltových pojiv a jejich použití v asfaltových směsích. Na konec jsou detailně popsány současné způsoby modifikace a představeny významné modifikátory. V praktické části jsou podrobně popsány tři použité zkoušky (bod měknutí, vratná duktilita a penetrace). Jsou představena zkoušená asfaltová pojiva (20/30, 30/45, 70/100, PMB 25/55-55 a PMB 45/80-50) a rychle reagující polymer SBS. Z nich jsou vytvořeny vzorky se dvěma hmotnostními podíly SBS, 7,5 % a 10 %. Pro smíchaní asfaltového pojiva a SBS byly použity dvě doby míchání, 60 sekund a 600 sekund. V závěru jsou výsledky vyhodnoceny a okomentovány. Rovněž jsou doporučeny další směry výzkumy v této oblasti.
The subject of this diploma thesis is a research of bituminous binder modification by fast react-ing polymer SBS. The theoretical part covers an introduction to bituminous binders, their pro-duction, chemical and physical-mechanical properties. The identification of bituminous binders and their use in bituminous mixtures is briefly described. To conclude, current modification methods are described in detail and important modifiers are introduced. In the practical part, three applied tests (softening point, elastic recovery and penetration) are described in detail. The bituminous binders tested (20/30, 30/45, 70/100, PMB 25/55-55 and PMB 45/80-50) and the fast-reacting polymer SBS are introduced. Samples with two weight percentages of SBS, 7,5% and 10%, are produced. Two mixing times, 60 seconds and 600 seconds were used to mix the bituminous binder and SBS. In conclusion, the results are evaluated and commented. Further research suggestions regarding this field are recommended.
Description
Citation
DOHNÁLEK, J. Využití rychle reagujícího SBS polymeru při výrobě asfaltových směsí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
doc. Dr. Ing. Michal Varaus - předseda, doc. Ing. Petr Hýzl, Ph.D. - místopředseda, Ing. Petr Veselý - tajemník, Ing. Martin Smělý, Ph.D. - člen, doc. Ing. Petr Holcner, Ph.D. - člen, Ing. Jiří Čepil - člen, Ing. Michaela Venclíková - člen,
Date of acceptance
2022-02-01
Defence
Student představil v deseti minutách svoji diplomovou práci na téma využití rychle reagujícího SBS polymeru při výrobě asfaltových směsí. Poté zodpověděl na otázky oponenta: Otázka: Na straně 38 v kapitole 5 je uvedeno, že se použili dva druhy, ovšem v kapitole 5.2 se uvádí jiné třídy. Odpověď: Student odpověděl na otázku a vysvětlil nesrovnalosti v práci. Otázka: Mohl by student podrobněji vysvětlit jak byly získány hodnoty v tabulce 30, kde jsou srovnány aritmetické průměry všech zkoušek se základním asfaltem. Odpověď: Průměrem z výsledků 3 různých zkoušek v absolutních hodnotách. Otázka: Jaké dávkování SBS a třídu asfaltu by student doporučil pro výrobu této směsi na obalovně? Odpověď: Student by doporučil pojivo 70/100, 30/45 a s příměsí 7,5% SBS. Diskuze: Otázka: Co je to SBS? Odpověď: Student odpověděl bez pomoci. Otázka: Jak si vysvětlujete zhoršení vratné duktility? Odpověď: Na dobré odborné úrovni. Otázka: Známe složení SBS, či způsob dodání v praxi? Odpověď: Odpověděl bez pomoci. Otázka: Jaké stárnutí probíhá na obalovně? Odpověď: Krátkodobé stárnutí. Otázka: Jaká by byla aplikace v praxi? Odpověď: Student odpověděl na vysoké odborné úrovni.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO