Možnosti odstraňování kovů ze zdrojů pitné vody vodárenskými procesy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
V diplomové práci jsem se zaměřila na problematiku kovů, jejich výskyt ve zdrojích pitné vody v České republice a možnosti jejich odstraňování vodárenskými procesy. Těžké kovy zhoršují kvalitu zdrojů vody, tudíž je potřeba přistoupit k složitějším technologiím úpravy vod. V první části práce jsou popsány kovy, jejich vlastnosti, význam a výskyt ve vodách, posléze možnosti odstraňování kovů pomocí vodárenských procesů. V praktické části diplomové práce jsem provedla laboratorní experiment odstranění železa, manganu a niklu pomocí adsorpce na vybraných filtračních materiálech, kterými jsou Filtrasorb F100, Filtrasorb F 400, Bayoxide E33 a GEH. Experiment sloužil k porovnání účinnosti vybraných sorpčních materiálů.
In my diploma thesis I focused on the issue of metals, their occurrence in drinking water sources in the Czech Republic and the possibility of their removal by water supply processes. Heavy metals degrade the quality of water resources, so more complex water treatment technologies are needed. The first part describes the metals, their properties, their significance and occurrence in water, then the possibility of removing metals using water supply processes. In the practical part of the diploma thesis I performed a laboratory experiment to remove iron, manganese and nickel by adsorption on selected filter materials, which are Filtrasorb F100, Filtrasorb F 400, Bayoxide E33 and GEH. The experiment was used to compare the effectiveness of selected sorption materials.
Description
Citation
MARZINOVÁ, K. Možnosti odstraňování kovů ze zdrojů pitné vody vodárenskými procesy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Štefan Stanko, PhD. - předseda, prof. Ing. Petr Hlavínek, CSc., MBA - místopředseda, Ing. Kristýna Velikovská - tajemník, Ing. Renata Biela, Ph.D. - člen, Ing. Jan Ručka, Ph.D. - člen, Ing. Miroslav Svoboda, Ph.D. - člen, Ing. Miloš Kovář - člen, Ing. Pavel Dvořák, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-01-31
Defence
V úvodu obhajoby student přednesl hlavní teze diplomové práce. Byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Student zodpověděl připomínky obsažené v posudcích. Diskuze k diplomové práci se zaměřila na téma: Otázka: Jaké formy železa se vyskytovaly v simulované vodě? Otázka: Jsou v České republice lokality s výrazným zastoupením železa a manganu v podzemní vodě? Otázka: Jaký je rozdíl v kvalitě simulované vody a podzemní vody? Otázka: Jaká vyhláška stanovuje kvalitu pitné vody? Proč minerální vody nemusí splňovat tyto požadavky? Otázka: Jsou kovy ve vodách, které pro jejich odstranění vyžadují odlišnou hodnotu pH? Otázka: Uvažovala jste zapracování dalších těžkých kovů při experimentu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO