Studie odtokových a erozních poměrů v k. ú. Ketkovice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu katastrálního území Ketkovice z hlediska odtokových a erozních poměrů. Pro analýzu byl zvolen především program QGIS. Z tohoto důvodu je jako příloha diplomové práce zpracován návod k tomuto programu se zaměřením na odtokové a erozní poměry. Mezi další využívané programy patří USLE2D a DesQ-MaxQ. První část práce se zabývá analýzou zájmového území. Druhá část pojednává o řešené problematice, nejprve o metodách používaných pro stanovení odtokových a erozních poměrů, následně o protierozních opatřeních, v závěru této části jsou stručně popsány použité programy. Poslední třetí část je věnována zprvu vyhodnocení odtokových a erozních poměrů před návrhem opatření, poté vlastnímu návrhu opatření, nakonec vyhodnocení po návrhu opatření. V případě erozních poměrů je před i po návrhu opatření uvažováno se dvěma variantami výpočtu dlouhodobé ztráty půdy. V první variantě je v univerzální rovnici ztráty půdy uvažována konstantní hodnota faktoru R=40 MJ.ha.cm.h a ve druhé variantě je tato hodnota zvětšena s ohledem na klimatickou změnu.
This Diploma Thesis is focused on the analysis of the Ketkovice cadastral area in terms of runoff and erosion conditions. The QGIS software was chosen for the analysis. For this reason, instructions for this software are prepared, focusing on runoff and erosion conditions, as an appendix to the Diploma Thesis. Other software programs used are USLE2D and DesQ-MaxQ. The first part deals with the analysis of the area of interest. The second part deals with the problem itself, at first the methods used to determine runoff and erosion conditions are introduced, then anti-erosion measures, at the end of this part the software programs used are briefly described. The last third part is devoted at first to the evaluation of runoff and erosion conditions before the design of the measure, then to the design of the measure itself, finally to the evaluation after the design of the measure. In case of erosion conditions, two variants of calculating long-term soil loss are considered before and after the proposed measures. In the first variant, a constant value of the factor R=40 MJ.ha.cm.h is considered in the Universal Soil Loss Equation and in the second variant this value is increased with respect to the climate change.
Description
Citation
BURŠÍK, L. Studie odtokových a erozních poměrů v k. ú. Ketkovice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Doležal - předseda, prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc. - místopředseda, Ing. Ondřej Zedník - tajemník, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen, Ing. Veronika Sobotková, Ph.D. - člen, Ing. Karel Hrich, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-02-01
Defence
Student Lukáš Buršík nejprve komisi představil osnovu své diplomové práce včetně jejích cílů. Podrobně popsal současný stav řešené lokality. Následně se zaměřil na popis erozních poměrů pro jednotlivé varianty návrhu, a to návrh bez a se zahrnutím vlivu klimatické změny. Technicky byla představena navrhovaná opatření a jejich vyhodnocení. Dále student reagoval na připomínky a dotazy oponentky Ing. Jany Uhrové, Ph.D.: Jaký profil a skladbu by autor doporučil pro navržené SDSO? Student uvedl doporučení parabolického tvaru s malou hloubkou. S jakým typem CN je ve výpočtech pracováno? Jakou hodnotu součinitele drsnosti uvažujete? Byla uveden typ CN i hodnota součinitele drsnosti. Jaký byl efekt navržených opatření na změnu odtoku řešených povodí? Diplomant představil dopad navržených opatření na změnu odtoku prostřednictvím změny C faktoru. Byla při výpočtu zvažována jiná hodnota P, která by zohledňovala směr obdělávání pozemků? Se změnou P faktoru nebylo uvažováno, respektive jeho snížení by bylo nevhodné. Následovaly dotazy členů komise vztažené k bakalářské práci: prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc. Proč jste nenavrhl technický liniový prvek, který by měl opodstatnění? Diplomant souhlasil s vhodností návrhu. Doc. Dr. Ing. Petr Doležal Je zpracovaný manuál pro veřejnost přístupný? Hodnocení erozních ploch řešíte pro každý pozemek? Jak řešíte LS faktor? Student zdůvodnil hodnocení a na otázku pohotově odpověděl. Ing. Eva Hyánková, Ph.D. Jak jste stanovil R faktor? Student popsal metodiku stanovení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO