Návrh protierozní a protipovodňové ochrany v zájmovém území reagující na klimatickou změnu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem práce je navržení protierozní a protipovodňové ochrany v zájmovém území KÚ Lukavec na současný stav a reagující na klimatickou změnu. Současně je potřeba zhodnotit míru erozního ohrožení půdy a analyzovat odtokové poměry na kritických plochách. V úvodní části jsou shrnuty informace o zkoumaném území a metody pro výpočet. V návrhové části je zpracovaný erozní rozbor a budou navržena vhodná protierozní a protipovodňová opatření. Pro výpočet odtokových poměrů je použit software DesQ-MaxQ, grafické výstupy a analýza erozních poměrů jsou vytvořeny v prostředí ArcGIS.
The aim of the work is to design anti-erosion and flood protection in the area of interest KÚ Lukavec to the current state and responding to climate change. At the same time, it is necessary to assess the degree of erosion threat to the soil and analyze runoff conditions in critical areas. The introductory part summarizes information about the studied area and methods for calculation. The erosion analysis is processed in the design part and suitable anti-erosion and anti-flood measures will be proposed. DesQ-MaxQ software was used to calculate the runoff conditions, graphical outputs and analysis of erosion conditions were created in the ArcGIS environment.
Description
Citation
MRÁZEK, V. Návrh protierozní a protipovodňové ochrany v zájmovém území reagující na klimatickou změnu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Doležal - předseda, prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc. - místopředseda, Ing. Ondřej Zedník - tajemník, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen, Ing. Veronika Sobotková, Ph.D. - člen, Ing. Karel Hrich, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-02-01
Defence
Student Vojtěch Mrázek nejprve komisi představil osnovu své diplomové práce. Podrobně popsal současný stav řešeného území včetně zpracovaných analýz a metodiky práce. Následně se zaměřil na specifikaci začlenění scénářů klimatické změny do navrženého řešení. Dále student reagoval na připomínky a dotazy oponentky Ing. Lucie Larišové, Ph.D.: Je obec Lukavec více ohrožená vodní erozí nebo povodněmi? Jakého typu dat a jaké metody bylo použito pro tvorbu DMT? Jaké vstupní vrstvy vstoupily do výpočtu LS faktoru? Jaké jsou zásady pro návrh protierozních průlehů? V jakých případech postačí jako protierozní opatření agrotechnická opatření? Jaký je názor diplomanta na klimatickou změnu a její ovlivnění R faktoru? Student na položené dotazy odpověděl přesvědčivě. Následovaly dotazy členů komise vztažené k bakalářské práci: prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc. Navrhoval jste protierozní a protipovodňovou ochranu, nicméně diplomová práce obsahuje pouze návrh protierozní ochrany. Protipovodňová ochrana není blíže řešena. Jaký největší zdroj ohrožení obce při povodni? Vyhodnocoval jste kritické profily, body? Doc. Dr. Ing. Petr Doležal Seznámil jste se s ostatními koeficienty ve zpracované klimatické studii? Byly používány v rámci návrhu? Ing. Eva Hyánková, Ph.D. Ve druhém návrhu R faktor násobíte hodnotou 1,48, jak byla hodnota stanovena? Student na položené dotazy odpověděl bez zaváhání.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO