Projekt přírodní čistírny odpadních vod pro obec Hvozd

Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem přírodní čistírny odpadních vod pro 450 EO pro obec Hvozd (Olomoucký kraj). V první části práce je popsáno několik možných variant přírodních čistíren. V další části je detailněji popsaná vybraná varianta. Spolu s tím se v práci objevují výpočty návrhových parametrů jednotlivých stavebních objektů. Důvodem pro volbu přírodní ČOV byla například nenáročnost na obsluhu, nezávislost na dodávce elektrické energie nebo možnost budoucího zpracování kalu. Podkladem pro vypracování projektu byl územní plán, ve kterém byla popsána stávající a plánovaná situace s odvodněním obce a s nakládání s odpadními vodami. Pro výpočet návrhových parametrů byla využita studie zaměřující se na přírodní čistírny odpadních vod francouzského typu. Součástí práce je projektová dokumentace, která bude sloužit jako podklad pro vydání společného povolení.
The topic to Diploma Thesis is design of Biological Wastewater Treatment for 450 PE in Hvozd Commune (Region Olomoucký). First part is dedicated to description of multiple possible variants of design. In the following part is more detailed described chosen technology. Except from description of technology are also shown parameters calculations proposal. Some of the main reasons for preference of Biological Wastewater Treatment are low maintenance requirements, independence of energy supply or possibility of future sludge treatment. Foundational materials for the design were first, Local Zoning Plan which describes current and future drainage and wastewater disposal situation. Second, study aims at parameters calculations of French system. Project documentation is part and parcel of this thesis. Documentation will also be a basis for planning building permission.
Description
Citation
ŠENKOVÁ, L. Projekt přírodní čistírny odpadních vod pro obec Hvozd [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Doležal - předseda, prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc. - místopředseda, Ing. Ondřej Zedník - tajemník, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen, Ing. Veronika Sobotková, Ph.D. - člen, Ing. Karel Hrich, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-02-01
Defence
Studentka Lucie Šenková nejprve komisi představila osnovu své diplomové práce. Podrobně popsala současný stav lokality, typy způsobů přírodního čištění odpadních vod, druhy filtračních polí. Následně se zaměřila na popis vlastního návrhu technologické linky ČOV a dílčích objektů. Dále studentka reagovala na připomínky a dotazy oponentky Ing. Miroslavy Pumprlové Němcové: Jaké jsou hlavní výhody francouzského typu filtračních polí? Diplomantka uvedla, že výhody vycházejí především z absence stupně mechanického předčištění a snazší obsluhy. Proč je čistírna navrhována na 450 EO, když obci žije 622 obyvatel? Obec Hvozd je dělena do několika částí, návrh je proveden pouze pro jednu z nich. Do návrhu je zahrnuto množství odpadních vod vyvážených fekálními vozy na ČOV. Proč je ČOV dimenzována na jednotnou kanalizaci, když v obci kanalizace není a předpokládá se výstavba splaškové? V současnosti se na území obce stoka nachází a předpokládá se s výstavbou oddílné sítě. Návrh reaguje na oba stavy. Proč je v technologickém schématu uvedena čerpací stanice? Chybně uvedena v návrhu. Následovaly dotazy členů komise vztažené k bakalářské práci: Doc. Dr. Ing. Petr Doležal Proč je odlehčovací komora předřazena ČOV? Jaká je funkce akumulační nádrže? Nebude v ní docházek sedimentaci? Ing. Eva Hyánková, Ph.D. Byla počítána doba zdržení v akumulační nádrži? První stupeň filtrů akumuluje kal, jaká je kapacita prvního stupně? Návrh je prozatím proveden pro jednotnou kanalizace, bude vyhovovat i v rámci oddílné kanalizace? Ing. Karel Hrich, Ph.D. Jak vypadá kal na povrchu filtru? V diplomové práce uvádíte několik hodnot bez jednotek, můžete je doplnit? Ing. Veronika Sobotková, Ph.D. Dešťová stoka bude zachována, jak bude provozována v budoucnu? Studentka na položené dotazy odpověděla se zaváháním a po drobných nápovědách.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO