Energeticky úsporná budovy penzionu U vinice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem diplomové práce je návrh nízkoenergetické budovy penzionu s restaurací v obci Vrbice u Velkých Pavlovic. Práce obsahuje část architektonicko-stavební a koncepčně zpracovanou část techniky prostředí. Jako třetí část je navržena koncepce kořenové čistírny odpadních vod. Projektovaná budova má dvě nadzemní podlaží. V 1.NP se nachází restaurace, kuchyně, recepce a zázemí, prostory 2. NP obsahují ubytovací jednotky. Konstrukční systém tvoří keramické tvárnice opatřené tepelnou izolací z minerální vlny. Vodorovné konstrukce a konstrukce schodiště jsou železobetonové monolitické. Budova je zastřešena plochou jednoplášťovou střechou. Budova má systém nuceného větrání se zpětným získáváním tepla. Vytápění a ohřev teplé vody je zajištěn pomocí tepelného čerpadla vzduch-voda a pomocí plynového kondenzačního kotle. Chlazení zajišťuje venkovní klimatizační jednotka typu Multi-split a VRV jednotka. Dále je součástí návrhu akumulační nádrž na dešťovou vodu a fotovoltaické panely na střeše objektu. Okolí stavby obsahuje parkovací plochy pro hosty a zaměstnance, zahradu s technologií kořenové odpadní čistírny a biotopické jezírko. Projekt byl vytvořen za pomoci programu ArchiCad a AutoCad.
The aim of this master project is to design a nearly zero-energy building of a guesthouse with a restaurant in the village Vrbice u Velkých Pavlovic. The project contains architectural-construction part and concept of building services. As the third part there is a design and concept of a wastewater treatment wetland system. The building has two floors. On the ground floor there is a restaurant, kitchen, reception and technical facilities, the premises of the 2 nd floor contain guest rooms. The structural system is designed from ceramic blocks with thermal insulation from mineral wool. Horizontal load-bearing structures and stair construction are designed from cast-in-place reinforced concrete. The building has a warm flat roof. The building has a mechanical heat recovery ventilation. For heating and water heating there is a heat pump and a condensing boiler, for cooling there is a multi-split and VRV system. The building also includes a storage reservoir for collecting rainwater and photovoltaic panels on the roof. The building site contains also an outdoor park, storage with carport and a garden with wastewater treatment wetland technologies and biotope lake. The project was carried out by the ArchiCad and Autocad programme.
Description
Citation
HLUBINKA, J. Energeticky úsporná budovy penzionu U vinice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Andrea Toboláková - tajemník, Ing. Jakub Vrána, Ph.D. - člen, Ing. Jana Gottvaldová, Ph.D. - člen, Ing. Marcela Počinková, Ph.D. - člen, Ing. Jan Weyr - člen, Ing. Jiří Cihlář - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Otázky oponenta: 1. Jak máte řešené napojení přípojek na stávající veřejné sítě? 2. Jaké jsou vzdálenosti čistících míst na kanalizaci? Máte tyto vzdálenosti splněny na svodném potrubí? 3. Je vhodné umístit bezpečnostní přepad ze střechy nad vstup do objektu? 4. Jak máte řešené větrání hygienických buněk v ubytovacích jednotkách? 5. Jak je řešen přívod spalovacího vzduchu a odvod spalin od kotle v technické místnosti? 6. Kde se bude nacházet Vámi navržené tepelné čerpadlo? 7. Vysvětlete princip ohřevu teplé vody při provozu otopné soustavy. Otázky komise: 1. Čím je dána výška bezpečnostního přepadu na střeše? Jak se dimenzuje bezpečnostní přepad? 2. Jak bude dlouhý komín? 3. Posouzení stability v letním období. Vyšel by objekt bez chlazení? 4. Jaká byla úvaha nuceného větrání bytů? 5. Z hlediska územního plánu by se objekt nedal postavit. Muselo by se žádat o změnu územního plánu. Jaká kóta chybí v situaci? 6. Našel jste v rámci půdorysu tepelné mosty? Jak je řešena izolace u některých konstrukcí? 7. Jak funguje tří komorový separátor? 8. K čemu slouží AN před biotopem? 9. Jak vypadá hospodářství pitné a nepitné vody? 10. Proč jsou parkovací plochy spádovány k objektu? 11. Kde jsou v PENBu najdete údaje , že jde stavba povolit? jaké jsou hodnoty potřeb tepla na vytápění pro pasivní a nízkoenergetický objekt? Student velmi dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise a snažil se zdůvodnit navržená a použitá řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO