Environmentálně vyspělá budova - pro sportovní aktivity

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Zadáním diplomové práce je navrhnout budovu pro sportovní aktivity v Sehradicích ve Zlínském kraji. V první části byla navržena a vyprojektována budova. Druhá část se zabývá návrhem technického vybavení budov. Poslední část zkoumá měření vlivu zastínění oken na tepelné zisky a osvětlenost. Budova má jedno podlaží a je zastřešena plochou zelenou střechou. V budově se nachází fitness, místnost pro cvičení jógy, odpočinková místnost, dvě sauny, šatny a zázemí pro personál. Svislé nosné konstrukce jsou navrženy z keramických tvárnic Heluz, vodorovná nosná konstrukce stropu nad 1.NP je navržena z předpjatých panelů Spiroll. Tepelnou obálku budovy tvoří zateplení systému ETICS. Budova je vytápěna dvěma plynovými kotly. Budova je větrána nuceně za pomocí dvou vzduchotechnických jednotek a chlazena venkovní chladící jednotkou. Teplá voda je připravována díky plynovému kotli a solárním panelům. V celé budově jsou nevržena LED světla. Potřeba elektrické energie je z části vyrobena fotovoltaickými panely na střeše. Návrh zahrnuje velké parkoviště před budovou. Projekt byl zpracován v programu Revit a AutoCAD, průkaz energetické náročnosti budovy byl zpracován programem Deksoft.
The task of the master project is to design a building for sports activities in Sehradice, Zlín region. First the documentation was elaborated, the second part HVAC was designed and the last part focussed on daylighting. The building has one floor and flat green roof. The building includes a fitness, a yoga room, a relax room, two saunas, changing rooms and staff room. The superstructure is designed using Heluz ceramic block walls and Spiroll panel floor structure. Façade is insulated with ETICS. HVAC is provided by two gas boilers, two mechanical ventilation units (indoors) and a cooling unit (outdoor). Domestic hot water is provided by the gas boiler and solar panels. The building uses LED lights. Electricity consumption is partially covered by photovoltaics on the roof. The building plot also includes a large carpark in front of the building. The designs were elaborated in Revit, AutoCAD and energy assessment in Deksoft software.
Description
Citation
KRAHULA, T. Environmentálně vyspělá budova - pro sportovní aktivity [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
Doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jan Moštěk - tajemník, Dominik Cakl - tajemník, Ing. Sylva Bantová, Ph.D. - člen, Ing. Olga Rubinová, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Radovan Kohút - člen, Ing. Jana Hodná - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal své téma Enviromentálně vyspělá budova-pro sportovní aktivity. Student provedl popis řešeného objektu. Popsal navržené systémy TZB v řešeném objektu. Popsal zajímavé místnosti, které se v objektu nacházení (sauny atd...). Dále student popisoval podrobněji systéme TZB, které v objektu navrhoval. V objektu byl navržen fotovoltaický systém, který byl umístěn na střeše objektu. V 3.části práce se student zabýval stínícími prvky a měření zastínění. Dále student popisoval výzkumnou práci (Simulaci) na téma stínění. Student popsal svou odbornou praxi, kde popsal co na praxi prováděl. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise. Otázky rozpravy nad výkresy: Zkoušel jste verifikovat hodnoty dvou čidel v experimentu? Jaká by byla entalpie vzduchu ve vnitřním prostředí vzduchu? Kolik má výparné teplo vody při 0°C? Jaký je rozdíl mezi výparným a vázaným teplem? Jak řešíte výlez na střechu? Jakou máte navrženou spádovou vrstvu u střechy? Jak jste řešil nášlapnou vrstvu v posilovně? Na co využíváte energii z fotovoltaiky? (osvětlení, tepelné čerpadlo) Jak máte navrženo odvodnění ploché střechy? Bylo v rámci projektu řešení i s obcí? Čím se vyznačuje enviromentálnost ve vaší budově? Z čeho recyklujete teplo v budově? Znáte druhy výměníků? Student výborně reagoval a zaujal stanoviska ke všem připomínkám k předložené diplomové práci od oponenta i členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO