Energeticky úsporná budova kina s galerií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem diplomové práce je návrh nové budovy kina s galerií a jejího technického vybavení. Nepodsklepená budova tvaru L je z poloviny jednopodlažní a z poloviny dvoupodlažní. Nejdůležitější jsou místnosti v přízemí – galerie, kino, foyer a zázemí zaměstnanců. V druhém patře se nachází projekční místnost, místnost zvukaře, nahrávací studio a úpravny zvuku. Nosné i nenosné stěny tvoří plynosilikátové tvárnice, vodorovné nosné prvky jsou navrženy z monolitického železobetonu. Železobetonové schodiště vede do druhého podlaží. Izolace je řešena certifikovanou skladbou ETICS. V budově se nachází 4 vzduchotechnické jednotky řízené pomocí MaR. Na ploché střeše se nachází fotovoltaická elektrárna, je také navržen systém pro využití dešťové vody. Projekt a vizualizace byly zpracovány v software ArchiCAD, MS excel, DEK, Halton HIT, AeroCAD.
The aim of the master project is to design a new building of the cinema with gallery and to design technical equipment. The building is „L“ shaped, the half of the building is single-storey and the other half is two-storey, there is no basement. The most important rooms are on the ground floor – gallery, cinema, foyer and staff rooms. On the second floor there is projector room, sound engineer room, recording room and other sound adjusting rooms. The vertical loadbearing and non-loadbearing walls are designed from aerated concrete blocks, horizontal structure are cast-in-place reinforced slabs, the roof is flat. There is a reinforced concrete staircase that leads to the second floor, the building is insulated by ETICS. There are 4 HVAC units designed in the building, units are controlled with monitoring and controlling unit, also there are photovoltaics and rainwater storage systems designed. The project and visualizations were made in the ArchiCAD, MS excel, DEK, Halton HIT, AeroCAD software. Experiment validates measured data with mathematical analytics model that I used in 7 theoretical models of ventilator controlling possibilities to achieve energy savings. Re-sults will be compared and assessed.
Description
Citation
KUČÍREK, P. Energeticky úsporná budova kina s galerií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Andrea Toboláková - tajemník, Ing. Jakub Vrána, Ph.D. - člen, Ing. Jana Gottvaldová, Ph.D. - člen, Ing. Marcela Počinková, Ph.D. - člen, Ing. Jan Weyr - člen, Ing. Jiří Cihlář - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Otázky oponenta: 1. V objektu se nachází pouze NÚC. Za jakých podmínek by bylo nutné navrhnout chráněné únikové cesty? Ve stručnosti popište hlavní rozdíly mezi nuceným větráním CHÚC typu B (bez předsíně) a CHÚC typu C podle ČSN 73 0802-Z3. 2. U VZT 1, 2 a 3 je uvažováno s vlhčením vzduchu v zimním období. U zařízení č. 4 není uvažováno. Jakým způsobem je možné technicky zajistit vlhčení vzduchu u tohoto zařízení? 3. V systému chlazení je uvedeno, že venkovní jednotka je typu VRF a vnitřní jednotky typu SPLIT. Jaký je rozdíl mezi těmito systémy a lze využít vnitřní SPLIT jednotky pro venkovní VRF? Jsou splněny požadavky ČSN EN 378 na opatření proti úniku chladiva z potrubí? (Velikost místností, větrání, čidla,...?) 4. V experimentální části popisujete různé typy regulace. Jako nejefektivnější vám vychází varianta 1 s regulací on/off. Lze do prostorů s pobytem osob využít zařízení s regulací on/off? 5. Jak spolu souvisí varianty regulace v C.4.2 a varianty popsané v grafech C.5.1? V odstavci C.4.2 je uvedeno, že dochází k sepnutí při 900 ppm. V dalších odstavcích je mez sepnutí posunuta na 1300 ppm. Jaký je důvod této změny? Otázky komise: 1. Jaký typ chladiva používáte? Co je to za chladivo? (R32) Jaké má dopady na životní prostředí? 2. Varianty - výhody, nevýhody. Jste si jistý výběrem zařízení? 3. Co bylo ukazatelem výběru variant? Podle čeho jste vybíral? Jak jste se dostal k výsledku? 4. Chybí křivka ventilátoru - závislost příkonu/průtoku. 5. Jak se bude regulovat VZT v čase? 6. Trativod - vrstevnice - zasakujete proti průběhu terénu. Vhodnější by byl jiný výstup z objektu. 7. Posunoval jste nějakou z příček (chyba v základech)? Můžete vyzdít tak vysokou příčku? Jaká by byla opatření? 8. Bude se větrat kinosál? Jak je řešen přívod a odvod vzduchu? Student výborně reagoval a zaujal stanoviska ke všem připomínkám k předložené diplomové práci od oponenta i členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO