Energeticky úsporná budova materskej školy v Poleradoch

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cieľ diplomovej práce je vytvorenie projektovej dokumentácie pre Nízkoenergetickú materskú školu v Poleradoch. Budova je jednopodlažná s plochou zelenou strechou. Dispozícia materskej školy je rozdelená do dvoch celkov, ktoré obsahujú dve triedy so zázemím. Práca je tvorená z troch častí. Časť A je tvorená dokumentáciou k stavebnému riešeniu. Materská škola je navrhnutá pre 30 detí a je rozdelená do dvoch celkov. Časť B sa skladá z návrhu systémov TZB. Budova využíva LED osvetlenie, nútené vetranie so spätným získaním tepla, pre vykurovanie sú navrhnuté dve tepelné čerpadlá, ktoré sú napojené na podlahové vykurovanie a prípravu teplej vody, na streche objektu je 30 fotovoltaických panelov. Energia vyrobená z panelov je spotrebovaná všetkými spotrebičmi v budove. Časť C po vytvorení preukazu energetickej náročnosti budov porovnáva dva druhy zdroja tepla. Výpočtom tepelných strát miestností je vytvorená schéma podlahového vykurovania, a to pomocou programu DekSoft.
The aim of this thesis is to create project documentation for a low-energy kindergarten in Polerady. The building has one floor with a flat green roof. The layout of the kindergarten is divided into two units, which contain two classes with facilities. The thesis consists of three parts. Part A consists of documentation for the building permission. The kindergarten is designed for 30 children and is divided into two units. Part B consists of the design of building services. The building uses LED lighting, mechanical ventilation with heat recovery, two heat pumps are designed for heating, which are connected to floor heating and hot water tank, on the roof of the building there are 30 photovoltaic panels. The energy produced from the panels is consumed by all appliances in the building. Part C, after creating another building energy performance certificate, compares two types of heat source. The floor heating scheme is created by calculating the heat losses of the rooms, using the DekSoft program.
Description
Citation
PFLIEGLEROVÁ, K. Energeticky úsporná budova materskej školy v Poleradoch [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
Doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jan Moštěk - tajemník, Dominik Cakl - tajemník, Ing. Sylva Bantová, Ph.D. - člen, Ing. Olga Rubinová, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Radovan Kohút - člen, Ing. Jana Hodná - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Studentka nejprve představila svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsala své téma Energeticky úsporná budova materskej školy v Poleradoch. Studentka nejdříve popsala řešený objekt. Popsala dispoziční a konstrukční řešení objektu. Studentka dále popsala část budovy, kterou řešila v rámci diplomové práce. Dále studentka popsala popis technických zařízení budov. Popsala jednotlivé systémy TZB. Popsala systém tepelného čerpadla, systém VZT a fotovoltaický systém. Studentka popsala svou odbornou praxi, kde popsala co na praxi prováděla. Studentka dále popsala své provedené výpočty na všech řešených systémech a porovnávala různé možnosti systému a popsala navržený systém. Vyjádřila se k připomínkám oponenta a odpovídala na připomínky členů komise. Otázky rozpravy nad výkresy: Proč máte navrženou kondenzační jednotku? Kdy se posuzuje tepelná stabilita objektu? Proč máte navrženo chlazení, když vychází tepelná stabilita místnosti? Proč máte v objektu navržený jiný zdroj chladu? K čemu slouží v objektu 2 zásobníky? Proč má v sobě akumulační zásobník výměník? Jaké je umístění směšovacího ventilu? Vysvětlete navrženou dispozici? Řešila jste v objektu nějak čistou a špinavou zónu v objektu? Umístěná výdejního okýnka v jídelně? Jak se děti dostanou do venkovního prostoru (zahrady)? Jak se dostane do objektu jídlo? Studentka vcelku dobře reagovala na připomínky oponenta i členů komise k předložené diplomové práci a snažila se obhájit většinu svých řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO