Energeticky úsporná budova mateřské školy v Soběšicích

Abstract
Hlavním cílem této diplomové práce je navrhnout novou budovu mateřské školy v Brně-Soběšicích. Jedná se o jednopodlažní budovu, která je rozdělena do dvou stejných částí. V každé z nich je denní místnost, místnost na spaní, kancelář, koupelna, šatna pro děti, šatna pro učitelky se sprchou a toaletou a sklad na postele. Dále se na patře nachází ředitelna, toaleta, chodba, technická místnost, místnost pro uklízečky, výlevka a sklady. Vertikální nosný systém je tvořen keramickými tvárnicemi Porotherm a ztraceným bedněním. Objekt je odizolovaný kontaktním, certifikovaným zateplovacím systémem ETICS. Nosný horizontální systém je tvořen železobetonovou deskou. Střecha je tvořena jako zelená extenzivní. Celá stavba je založena na základových pasech. V okolí budovy se nachází parkovací stání pro 10 aut a zahrada s dětskými prolézačkami. Projekt byl navržen převážně v Autocadu a vizualizace byla tvořena v Archicadu a Lumionu. Všechny konstrukce byly navrženy dle platných norem a vyhlášek. Diplomová práce je rozdělena do tří částí. V první části A se zabývá stavebním návrhem budovy ke stavebnímu povolení. Obsahuje architektonicko-stavební řešení, stavební fyziku, situační výkres, zprávy, stavebně konstrukční řešení a požárně bezpečnostní řešení. Ve druhé části B se zabývá návrhem technického zařízení budov. Obsahuje návrh kanalizace, vody, plynu, fotovoltaických panelů, osvětlení, vzduchotechniky a vytápění. Ve třetí části C se zabývá využitím srážkových vod. Jsou v ní popsány možné systémy pro využití srážkových vod a vypracovaná hrubá kalkulace pro vybraný systém.
The main goal of the master’s thesis is to design a new building of the nursery in Brno-Soběšice. It is one-storey building. This floor is divided to two same parts. In each of them is day room, sleeping room, office, bathroom, cloakroom for children, cloakroom for teachers with shower and toilet and stock for beds. Also there is director office, toilet, hallway, utility room, room for cleaners, sink and stocks. The vertical loadbearing structures are designed from Porotherm ceramic blocks and the hollow concrete blocks. The building is insulated by a contact thermal insulation system ETICS. The horizontal loadbearing structures and the staircase are designed from reinforced monolithic concrete slab. The roof is flat with extensive greenery. The whole construction are based on foundation passports. The building site contains also an outdoor car park with ten parking spot and garden with climbing frames. The project was performed in Autocad and visualization was performed in ArchiCad and Lumion. All constructions comply with valid standards and regulations. Master’s thesis is divided to three parts. In the first part A it deals with the construction design of a building for a building permission. It contains architectural-building solutions, building physics, situation drawing, reports, building design solutions and fire safety solutions. In the second part B it deals with the design of technical equipment of buildings. It includes the design of sewerage system, water, gas, photovoltaic panels, lighting, ventilation and heating. In the third part C it deals possible systems for the use of rainwater. I described possible systems for the use of rainwater and developed a rough calculation for the selected system.
Description
Citation
RŮŽIČKOVÁ, E. Energeticky úsporná budova mateřské školy v Soběšicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Andrea Toboláková - tajemník, Ing. Jakub Vrána, Ph.D. - člen, Ing. Jana Gottvaldová, Ph.D. - člen, Ing. Marcela Počinková, Ph.D. - člen, Ing. Jan Weyr - člen, Ing. Jiří Cihlář - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Otázky oponenta: 1. Jaké náležitosti má mít výkres situace C.1 "Situační výkres širších vztahů" definovaný podle vyhlášky 499/2006 Sb.? 2. Připomínky k výkresu C.3 Koordinační situační výkres - grafickou značkou není rozlišena splašková, dešťová a jednotná kanalizace. Z výkresu je těžko patrný způsob přístupu do objektu pro jednotlivé provozy např. jak se dostanou lidé z parkoviště do MŠ, kde bude parkovat auto pro dovážku jídla atd. 3. Rozvod vody vedený z akumulační nádrže srážkových vod k zařizovacím předmětům není rozvodem vody šedé (uvedeno v legendě na výkresech rozvodu vody). Vysvětlete co je voda šedá a uveďte správný název využívané v vody z akumulační nádrže. 4. Splňují místnosti 1.A.01 a 1.B.01 požadavky na kuchyni nebo se má jednat pouze o výdejnu jídla? 5. V objektu je navrženo podlahové vytápění, je vhodně zvolena skladba konstrukce podlahy v dětské herně s ohledem na způsob vytápění? 6. Kanalizace - v základech chybí zakreslení šachty pro umístění čistícího kusu na kanalizaci. Jaké jsou rozměry této šachty? Chybí odvod kondenzátu od kotle a odkapů od pojistného ventilu. Jak se tyto odvody řeší? 7. Požadavky ZTI na stavební část nejsou ve stavební části zpracovány, např. ve výkresu ploché střechy chybí prostupy pro odvětrání kanalizace, v půdoryse 1.NP chybí dvířka pro přístup k uzávěrům vody a filtrům za pisoárem,... 8. Návrh zdroje tepla - výkon potřebný pro přípravu teplé vody je uveden hodnotou 0,374 kW. Je tato hodnota správná? Otázky komise: 1. Druhy zápachových uzávěrek, kombinace různých druhů zápachových uzávěrek 2. Nutnost uvažovat všechny prostupy už v návrzích řešení 3. Metoda návrhu zdroje tepla - jakým postupem jste došla k hodnotě potřebného výkonu pro přípravu teplé vody? Jak byly stanoveny tepelné ztráty při cirkulaci teplé vody? 4. VZT - umístění přívodu a odvodu koncových prvků 5. Schéma - proč vede pitná voda do kotle? Jakou vodu máme v topení, jakou ve vodovodu? Mohu mít studenou vodu a teplou vodu propojenou tak, jak ji máte? Má v sobě plynový kotel čerpadlo? 6. Chráněná úniková cesta - požadavek na dveře? Co znamenají písmena v označování dveří? 7. Situace - jaký je hydrant? Co se liší u hydrantů? 8. Fotovoltaika - jaká je navržena, jak je velká? Počet panelů? Co znamená kWp? Kolik elektřiny objekt potřebuje bez fotovoltaiky? Student vcelku dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise k předložené diplomové práci a snažil se obhájit většinu svých řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO