Enviromentálně vyspělý objekt městského úřadu v Bojkovicích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem této diplomové práce je návrh enviromentálně vyspělého Městského úřadu v Bojkovicích. V první části byl proveden architektonický a stavební návrh budovy. Budova má 3 nadzemní podlaží. Objekt má plochou vegetační střechu se světlíky a fotovoltaikou. V 1NP jsou vrátnice, denní místnosti, archiv, kanceláře, zasedací místnost, kuchyňku, hygienické zázemí a kotelna. 2NP obsahuje denní místnost, archivy, sklady, kanceláře, zasedací místnost a hygienické zázemí. 3NP je půdorysně menší než 1NP a 2NP, zahrnuje archivy, kanceláře a hygienické zázemí. Nosné obvodové, vnitřní nosné stěny i příčky jsou z cihelných bloků. Sloupy, průvlaky a stropní konstrukce jsou železobetonové monolitické. Obvodový plášť je zateplen kontaktním zateplovacím systémem ETICS. V druhé části byla navržena koncepce TZB systémů. Vytápění je zajištěno plynovým kondenzačním kotlem. Budova je nuceně větraná, vzduchotechnické jednotky jsou umístěny v technické místnosti situované ve 3NP. Chlazení objektu je zajištěno fancoily osazenými v kancelářích a zasedací místnosti, kondenzační jednotky budou umístěny na střeše objektu. Třetí část se zaměřuje na návrh a porovnání parametrů vzduchotechnických jednotek. Projekt byl navržen v softwaru AutoCAD, výpočtová část byla zpracována v Excelu, návrh vzduchotechnických jednotek byl proveden v SW Atrea DUPLEX 9.10, Aerocad a CLIMACAL.
The aim of the master thesis is to design nearly zero-energy building of the municipal office in the city of Bojkovice. In the first part an architectural and constructional solution was designed. The building has three above-ground floors. It has a flat green roof with skylights and photovoltaics. First floor includes reception, break room, archives, offices, meeting room, kitchenette, sanitary facilities and boiler room. Second floor consists of break room, archives, storerooms, offices and sanitary facilities. External load-bearing walls, internal load-bearing walls and partitions are made of ceramic blocks. Columns, girders, floor slabs and roof slabs are made of monolithic reinforced concrete. Cladding is insulated with ETICS. In the second part HVAC was designed. Heating is provided by gas condensing boiler. The building is mechanical ventilated by AC units situated in technical room in the third above-ground floor. Cooling is air-conditioned by fan-coil units designed in offices and conference hall, chillers are situated on the roof. The third part of the master thesis focused on design and comparison of various AC units. Drawings are processed in SW AutoCAD, calculations were made in Excel, the design of air-conditioning system and unit was made in SW Atrea DUPLEX 9.10, Aerocad and CLIMACAL.
Description
Citation
ŠENKYŘÍK, A. Enviromentálně vyspělý objekt městského úřadu v Bojkovicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Andrea Toboláková - tajemník, Ing. Jakub Vrána, Ph.D. - člen, Ing. Jana Gottvaldová, Ph.D. - člen, Ing. Marcela Počinková, Ph.D. - člen, Ing. Jan Weyr - člen, Ing. Jiří Cihlář - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Otázky oponenta: 1.Vypočtené tepelné zátěže pro místnosti na jihu jsou velmi malé vůči ploše oken a světové orientaci fasády. Pro navrženou místnost 2.08 uveďte rozepsaný výpočet tepelného zisku radiací okny. 2. U návrhu fotovoltaických panelů je nepoměrně malý příkon uvažován u bilance klimatizace v letním období (str. 87). A to i vzhledem k malým tepelným zátěžím místností. Objasněte, jak je uvažovaná současnost využití chlazení pro celý objekt, vysvětlete, jaký je rozdíl mezi chladicím výkonem a dodanou energií za chlazení a uveďte, se kterou hodnotou jste uvažoval. 3. U porovnání vzduchotechnických jednotek z hlediska ekodesignu rozhoduje o výsledku patrně účinnost ventilátoru, která se promítne do několika kategorií hodnocení. U VZT jednotky výrobce JANKA je tato účinnost podstatně vyšší, nad hranicí standardně používaných ventilátorů. Zjistěte, jestli se jedná opravdu o celkovou účinnost ventilátoru nebo je tato vztažený pouze k jeho části. 4. V textu srovnání jsem neobjevil mechanismus, který by rozkryl systém přidělování bodů za nejlepší pozici v jednotlivých kategoriích. Vyberte pouze objektivní kategorie posouzení. Vynechte filtraci, hmotnost, rozměry, srovnejte provozní pracovní body ventilátorů (průtok/tlaková ztráta) a zkuste přidat odhad investičních nákladů. Upravte hodnocení s prioritou na úsporu energie (účinnost ZZT, ventilátoru) a investiční náklady a proveďte posouzení znovu. Otázky komise: 1. Jaké jsou typy účinností ventilátorů u VZT jednotek? 2. V průkazu ENB - popište graf složek návrhu zdroje a návrhu spotřeb, dále graf ztrát. Chybí větrání - graf potřeby energie na vytápění - z čeho se skládá - v grafu některé složky chybí. 3. V grafu jsou záporné zisky. 4. Značení plynovodu - ve výkrese máte středotlak. Středotlak je přiveden až ke kotli - je to možné? Kde se mění na nízkotlak? 5. Chybná značka plynoměru - zakreslete zapojení plynoměru. 6. Schéma zapojení zdroje - kde je hydraulické oddělení? Jde řešit i bez HVDT? Jak? 7. Jakým způsobem odvádíte dešťovou vodu? Retenční nádrž má objem 1m3 - je to dostačující? Jak by se řešilo lépe? Jak byste napojil dešťovou kanalizaci na ze zpevněných ploch (žlab) na jednotnou kanalizaci? Proč máte 2 kanalizační přípojky? 8. PBŘ - vysvětlete rozdělení požárních úseků. Uvnitř dispozice je nosná stěna bez označení - je na ni nějaký požadavek? 9. Stavební část (řezy) - jednou máte atiku a jednou ne - proč? 10. Jak je řešeno schodiště? Student vcelku dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise k předložené diplomové práci a snažil se obhájit většinu svých řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO