Environmentální řešení budovy domu s pečovatelskou službou v Pohořelicích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Hlavním úkolem této diplomové práce je návrh energetický úsporné budovy domu s pečovatelskou službou v Pohořelicích. Budova se skládá ze tří nadzemních podlaží s plochou střechou. První podzemní podlaží je ve svahu a obsahuje osm bytových jednotek 1+KK. Druhé a třetí podlaží obsahuje celkem dvacet dva bytových jednotek, šestnáct 1+KK a osm 2+KK. Svislé nosné konstrukce jsou zděné z keramických bloků. Vodorovné nosné konstrukce jsou navrženy jako monolitické železobetonové. Budova je zateplena minerální vlnou. Druhá část diplomové práce je zaměřena na návrh koncepce osvětlení, vzduchotechniky, zdroje tepla, chlazení a nakládání s dešťovou vodou. Budova využívá jako hlavní zdroj topení a chlazení tepelné čerpadlo. V letním období je k ohřevu teplé vody využívána fotovoltaická elektrárna. Ve třetí části jsou zpracovány dvě varianty řešení, které vychází z projektovaného návrhu. Cílem těchto variant je snaha o zlepšení celkové energetické náročnosti objektu v závislosti na celkovém komfortu žití. Porovnání jejich dopadu na energetickou náročnost a komfortu vůči projektovanému stavu Projekt byl zpracován v programech AutoCAD, DEKSOFT, Exel a Word
The main task of the thesis is to design a nearly zero energy building of nursing home building in Pohořelice. The building consists of three above-ground floors with flat roof. The first floor is partly below ground and contains eight studios. The second and third floor contains in total twenty residental units made out of sixteen studios and four one bedroom flats. The vertical load-bearing structures are designed from ceramic blocks. The horizontal load-bearing structures are designed from the cast-in-place reinforced concrete. The building envelope is insulated with mineral wool. The second part of the master project focuses on designing HVAC, lighting and sewage system. The building utilizes an air to water heat pump as the main heating and cooling energy source. The summer domestic water heating utilizes auxiliary source by thermal panels. The third part of the master project is to create two different solutions. The aim is to improve energy performance certificate depending on overall comfort of living. Evaluating their impact on energy efficiency and overall comfort compared to projected solution. The project was carried out in the AutoCAD, DEKSOFT, Excel and Word.
Description
Citation
ŠULC, V. Environmentální řešení budovy domu s pečovatelskou službou v Pohořelicích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Andrea Toboláková - tajemník, Ing. Jakub Vrána, Ph.D. - člen, Ing. Jana Gottvaldová, Ph.D. - člen, Ing. Marcela Počinková, Ph.D. - člen, Ing. Jan Weyr - člen, Ing. Jiří Cihlář - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Otázky oponenta: 1. Popište využití vyrobené energie FV elektrárnou (v textu se píše o primárním využití na ohřev teplé vody mimo topnou sezónu a současně o přebytku využívaném pro technologii varny). 2. Je vhodné spořit elektřinu tím, že se sníží osvětlenost místností, jak navrhujete na str. 115? Ještě v součinnosti se zmenšením prosklení obálky? V budově jejímž účelem je asistované bydlení a je tudíž celodenně využívaná? Navrhněte jiné možnosti. 3. Z výkresu PBŘ A.2.3 vyplývá členění 1.NP na požární úseky. Komentujte, jaký vliv mají hranice PÚ na vzduchotechniku, který je na výkrese B.1.3. Otázky komise: 1. Jaká bude osvětlenost, když byl snížen počet svítidel? Je to dostatečné? Definice jednotky 1 Lux. 2. Objekt je v záplavovém území. Díval jste se na územní plán? Můžete stavit v záplavové oblasti? 3. Co znamená DSP? Jaké jsou další druhy řízení? Jaké řízení je před DSP? Co musí být v dokumentaci uvedeno? Je možné dokumentaci sloučit? Jak se jmenuje? 4. Splnil jste požadavky vyhlášky na odvádění dešťových vod? Jak jsou řešeny komunikace? 5. Jaký je rozdíl mezi retenční a akumulační nádrží? Co máte navrženo v projektu? 6. Jak se jmenuje posudek, podle kterého zjistíte, jestli můžete zasakovat? 7. Vysvětlete "obrázek" ve schématu. Co to je? Jaký typ výměníku to je? 8. Vysvětlete schéma - propojení potrubí teplé a chladící vody. 9. PENB - jak by se dal objekt navrhnout levněji tak, aby prošel legislativou? Jaké jsou závazné hodnoty? 10. Co je to primární energie? 11. Máte všude udělány věnce? Co je to IZO nosník? Jaká je hloubka a šířka základů? Student velmi dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise a snažil se zdůvodnit navržená a použitá řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO