Energeticky úsporná budova penzionu v Chlumětíně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem energeticky úsporné budovy penzionu, který se nachází na kopci v malé obci Chlumětín. Jsou zde navrženy obnovitelné zdroje energie, jako jsou solární kolektory nebo fotovoltaické panely. První část se zabývá návrhem a dispozičním řešením penzionu. V přízemí je řešen, návrh kuchyně dle hygienických požadavků, návrh prostor pro hosty s bezbariérovými toaletami. V podkroví jsou navrženy pokoje pro hosty včetně bezbariérového pokoje. Druhá část se zabývá zjednodušeným návrhem technických zařízení budovy. Což zahrnuje hospodaření s dešťovou vodou, mechanické větrání s rekuperací tepla, osvětlení, chlazení a vytápění. Třetí část se zabývá detailním návrhem vytápění v objektu. Což zahrnuje návrh výkonů radiátorů, dimenze potrubí, výkonu dřevoplynového kotle, akumulačních nádrží, čerpadel, atd.
The master thesis deals with the design of environment friendly boarding house, which is located on a hill in a small village called Chlumětín. There are designed renewable energy sources, such as solar collectors or fotovoltaic panels. The first part deals with the design and layout of the boarding house. On the ground floor is solved, the design of the kitchen according to hygienic requirements, the design of the premises for guests with barrier-free toilets. In the attic are designed guest rooms including barrier-free room. The second part deals with the simplified design of building services. It includes rainwater management, mechanical ventilation with heat recovery, lighting, cooling and heating. The third part deals with the detailed design of heating in the building. It includes design of radiator power, pipe dimension, power of wood-gas boiler, storage tanks, pumps, etc.
Description
Citation
VTÍPIL, J. Energeticky úsporná budova penzionu v Chlumětíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
Doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Aleš Rubina, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jan Moštěk - tajemník, Dominik Cakl - tajemník, Ing. Sylva Bantová, Ph.D. - člen, Ing. Olga Rubinová, Ph.D. - člen, Ing. Petr Blasinski, Ph.D. - člen, Ing. Radovan Kohút - člen, Ing. Jana Hodná - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Student nejprve představil svou práci formou prezentace v PowerPointu, kde popsal své téma Energeticky úsporná budova penzionu v Chlumětíně. Student nejdříve popisoval dispoziční a konstrukční řešení. Následně student popisoval požární řešení v daném objektu. Dále student popsal systém využívání srážkových vod v objektu. Dále popisoval systém osvětlení, systém větrání, systém chlazení a solárního systému. Dále student popsal hlavní část své práce a to projekt vytápění. Dále student popsal zhodnocení návrhu v řešeném objektu. Student popsal svou odbornou praxi, kde popsal co na praxi prováděl. Vyjádřil se k připomínkám oponenta a odpovídal na připomínky členů komise. Otázky rozpravy nad výkresy: Jak máte navržen rozdělovač a sběrač? Jak máte připojenu expanzní nádobu? V čem vidíte v paralelním zapojení? V čem je výhoda vašeho navrženého systému? Jak máte navržen systém vzduchotechniky? Jak budete řídit výkon centrální jednotky? Jak budete měřit tlak v systému? Jaký tlak budete měřit? Jaké máme složky tlaku? Jaká je poloha dveří vůči nástupnímu rameni? Student výborně reagoval a zaujal stanoviska ke všem připomínkám k předložené diplomové práci od oponenta i členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO