Budova obecního úřadu v Předboji.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem diplomové práce je návrh stavby polyfunkčního objektu obecního úřadu v Předboji a vypracování dokumentace provedení stavby. Navrhovaný ob-jekt je situován nedaleko stávajícího centra obce. Stavba je navržena na nezasta-věném pozemku, který tvoří pomyslnou hranici mezi stávající zástavbou z konce 19. stolení a počátku 20. století a novou zástavbou z počátku 21. století. Architek-tonický charakter vhodně kombinuje charakter původní zástavby se sedlovými střechami s moderními prvky charakterizujícími novou zástavbu. Stavba je členě-na do dvou křídel. Východní křídlo je jednopodlažní a nachází se v něm prostory obecního úřadu. Západní křídlo je vícepodlažní. V suterénu se nachází prostory technického zázemí obecního úřadu, v prvním nadzemním podlaží se nachází prostory knihovny a obřadní síně. Podkroví je určeno pro detašované pracoviště základní umělecké školy.
The subject of the diploma thesis is the design of the construction of a multifunc-tional building of the municipal building in Předboj and the elaboration of the construction documentation. The proposed building is located near the existing village center. The building is designed on undeveloped land, which forms an im-aginary boundary between the existing buildings from the end of the 19th century and the beginning of the 20th century and the new buildings from the beginning of the 21st century. The architectural character suitably combines the character of the original development with gabled roofs with modern elements characterizing the new development. The building is divided into two wings. The east wing is one-storey and houses the premises of the municipal office. The west wing is mul-ti-storey. In the basement there are the technical facilities of the municipal office, on the first floor there are the library and the ceremonial hall. The attic is intended for the detached workplace of the basic art school.
Description
Citation
KLINKE, J. Budova obecního úřadu v Předboji. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
Ing. Petr Beneš, CSc. - předseda, Ing. Karel Čupr, CSc. - místopředseda, Ing. Daniel Skřek - tajemník, Ing. Dušan Hradil - člen, Ing. Lubor Kalousek, Ph.D. - člen, Ing. Ondřej Fuciman, Ph.D. - člen, Ing. Michal Štrba, Ph.D. - člen, Ing. Pavel Uher, Ph.D. - člen, Ing. Ing. Jakub Dohnal - člen,
Date of acceptance
2022-01-31
Defence
Student představil svou diplomovou práci pomocí powerpointové prezentace. Představil umístění a situaci místa stavby, dispoziční řešení objektu, konstrukční řešení a materiálové řešení. Dále student odpovídal na dotazy zkušební komise a otázky oponenta: Výkres situace: - Vzhledem k průběhu vrstevnic jsou chybně označeny výškové kóty PT v rozích východního křídla (PT-0,440 = 213,86, rohy křídla jsou mezi vrstevnicemi 214 a 216). Chybně jsou také označeny rohy západního křídla při východní fasádě. - V případě, že bylo uvažováno s provedením srovnávací roviny terénu v určité výškové úrovni, potom by to mělo být uvedeno ve výkresové i textové části dokumentace. Výkres půdorysu 1S: - bylo by vhodné rozšířit prostor schodiště směrem východním pod přízemní křídlo a využít zdiva pod nosnou zdí 1NP. Obdobně to navrhnout směrem severním s rozšířením chodby a hygienického zařízení; - chybí výšková kóta dna výtahové šachty; - v legendě není uveden druh navrženého zdiva. Výkresy půdorysů 1NP a 2NP: - v půdorysu 1NP nejsou navržena zádveří (vstupní haly se schodištěm, která je volná přes dvě podlaží, vchodové dveře jsou v protilehlých stranách – vznik průvanu), obdobně u obřadní síně; - v půdorysu 1NP nejsou navržena zádveří (vstupní haly se schodištěm, která je volná přes dvě podlaží, vchodové dveře jsou v protilehlých stranách – vznik průvanu), obdobně u obřadní síně; - není jasné, proč jsou navrženy vnitřní dveře h = 2230 (1NP) a h = 2100 (2NP). Výkresy řezů A-A a B-B: - řez A-A je zobrazen zrcadlově oproti označení na výkresu půdorysů; - je uvedena různá výška vrat v 1S, v řezu 3060 mm, v půdorysu 3000 mm; - při obhajobě vysvětlete, proč jsou navrženy různé světlé výšky místností v 1NP a 2NP. Další otázky komise: - Sociální zařízení se nepoužívá. - V dispozici obecního úřadu chybí denní místnost. - Vyšel vám průkaz hygienické náročnosti budov? - Detail vykonzolování suterénu - dost pravděpodobně špatně vyřešeno. - V prostorách obecního úřadu jsou navíc světlovody. Zbytečné prodražování stavby? - Na jakou hodnotu prosvětlení jste počítal učebny umělecké školy? - Proč jste volil takové obtížné řešení s velkým množství konzolování a zbytečných detailů? Student s velmi dobrým přehledem zaujímal odborné stanoviska ke všem připomínkám oponenta a velmi dobře reagoval i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO