Hodnocení stavu konstrukčního dřeva s užitím technologie odporového vrtání

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Hlavním cílem diplomové práce je získat základní přehled o charakteristice a vlastnostech dřeva a taky o diagnostických metodách používaných při průzkumech dřevěných konstrukcí. Praktická část se zabývá porovnáním odporového vrtání pomocí detekční vrtačky Rinntech RESISTOGRAPH při různých vlhkostních stavech. Součástí práce je i stavebně-technický průzkum krovu knihovny v Litomyšli a statický výpočet krokve.
The aim of this master thesis is to summarize the overview about characteristics and properties of timber and about diagnostic methods used for timber structures prospecting. Experimental part is focused on comparison of drill resistance measurement using Rinntech RESISTOGRAPH for samples at different moisture levels. This paper also includes building survey of roof truss of Litomyšl‘s library and structural report of rafter.
Description
Citation
DZIADKOVÁ, A. Hodnocení stavu konstrukčního dřeva s užitím technologie odporového vrtání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - tajemník, doc. Ing. Barbara Kucharczyková, Ph.D. - člen, doc. Ing. Ondřej Anton, Ph.D. - člen, Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. - člen, Ing. Igor Suza - člen,
Date of acceptance
2022-01-31
Defence
Během své prezentace s názvem "Hodnocení stavu konstrukčního dřeva s užitím technologie odporového vrtání" studentka pohovořila o výběru vzorků, jejich sušení a měření - pevnost v tlaku, pevnost v tlaku kolmo na vlákna, odporové mikrovrtání. Následoval popis vyhodnocení výsledků. Druhá část práce se zabývala městskou knihovnou v Litomyšli - popis vizuální prohlídky, zjištěné poruchy, popis použitých metod. Následovaly otázky oponenta práce doc. Ing. Ondřej Anton, Ph.D. 1. Na straně 27 hovoříte o tom, že jednou z možností ochrany dřeva je ozařování gama. Jakými dávkami záření gama je nutné dřevo ozářit, aby byla zaručena likvidace všech stádií dřevokazného hmyzu. Je možné toto aplikovat na konstrukci krovu in-situ? 2. Mezi diagnostickými metodami pro dřevěné konstrukce uvádíte shodně s literaturou metodou georadaru. Uvádí literatura, s jakou frekvencí vysílacích antén se v případě dřeva měří, a jaký je v tom případě hloubkový dosah? Studentka na otázky oponenta odpověděla. Následovaly dotazy členů komise: doc. Ing. Barbara Kucharczyková, Ph.D. Na straně 46 máte fotografii, kde jsou uloženy dva vzorky nad sebe při zatěžování kolmo na vlákna. Je to správně? Neovlivňuje to výsledek? doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. V zadání práce máte psanou metodiku, kde je v práci umístěna? doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. Konstatovala jste, že v grafu ve Vaší prezentaci je velká závislost. Jak jste k tomu došla? Využila jste statistiku? Studentka na otázky členů komise částečně odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO