Příprava realizace předpínaného mostu v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce se zabývá přípravou a realizací rekonstrukce silničního mostu o dvou polích v Brně ve městské části Brno-Slatina. Rekonstrukce mostu spočívá v náhradě celé konstrukce mostu až na pilotové založení. Pro rekonstrukci mostu jsou navrženy dvě etapy výstavy s ohledem na zachování silničního provozu na mostě. Most je železobetonový s nosnou konstrukcí z předpjatých prefabrikovaných nosníky nosníků.
The diploma thesis focuses on the preparation of technological project of a reconstruction of a road bridge in Brno in the district of Brno-Slatina. The reconstruction consists of replacement of the whole construction of the bridge except for the pile foundation. The reconstruction will be executed in two phases with consideration of keeping road traffic on the bridge. The bridge is designed of reinforced concrete with the deck constructed of prestressed prefabricated girders.
Description
Citation
BARIČ, D. Příprava realizace předpínaného mostu v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Alois Materna, CSc., MBA - předseda, Ing. Svatava Henková, CSc. - místopředseda, Ing. Michal Brandtner - tajemník, Ing. Ing. Jan Jílek - tajemník, Ing. Pavel Liška, Ph.D. - člen, Ing. Jan Müller, Ph.D. - člen, Ing. Jan Mesiarkin - člen, Ing. Boris Biely - člen, Ing. Václav Venkrbec - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Student seznámil komisi se svým řešením diplomové práce v rámci prezentace PPT doplněné o ilustrativní schémata a fotografie. V úvodu prezentace seznámil student komisi s umístěním řešené stavby, s etapami výstavby a s bližším situačním výkresem stavby. Následně student popsal konstrukční řešení stavby na podélném a příčném řezu stávající konstrukce mostu. Dále se věnoval popisu demolice pravé části mostu a postupu výstavby nové části předpínaného mostu s rozdělením do 1. a 2. fáze výstavby. Poté student seznámil komisi se studií hlavních technologických etap řešeného objektu, s položkovým rozpočtem, s časovým plánem hlavního stavebního objektu, s časovým a finančním plán a s bilancí pracovníků nasazených během bělem 2. etapy výstavby. V další části prezentace student komisi popsal koncepci staveništního provozu, kterou znázornil přímo na výkrese zařízení staveniště. Popsal také nacenění projektu zařízení staveniště, návrh hlavních stavebních strojů, schéma umístění zvoleného autočerpadla a zásobování stavby betonem. Na závěr prezentace se student zabýval popisem technologického předpisu pro provádění monolitických železobetonových konstrukcí spodní stavby, popisem technologického předpisu demolice mostu a popisem plánu BOZP pro demolici mostu. Student také popsal logistiku návrhu zařízení staveniště a logistiku zásobovaní stavby materiálem. Student odpověděl na dotazy oponenta. Dále student odpovídal na dotazy komise: Ing. Venkrbec – Dle harmonogramu nasazení pracovníků to vypadá, že máte v 1 moment současně na stavbě 8x obsluhu stroje. Zní to velice extrémně. Student odpověděl výborně Ing. Venkrbec – Šlo by demolovat řešený most nějakým šetrnějším způsobem? Jak by toto provedení vyšlo časově a finančně? Student odpověděl výborně Ing. Henková, CSc. – Kdybyste demoloval most pomocí postupného rozebírání, tak jakým způsobem by bylo nutné zabezpečit okolní prostor? Jakým způsobem byste postupoval? Jaké by bylo zabezpečení z hlediska BOZP pod mostem? Student odpověděl výborně Ing. Liška, Ph.D. – Z jaké důvodu máte v diplomové práci rozděleny vedlejší náklady na zařízení staveniště do více položek v rámci jednoho rozpočtu? Proč se nekalkuluje jednou položkou, ale více položkami? Jak tato skutečnost souvisí s prodloužením doby výstavby a s fakturací? Kde jsou v rozpočtu přesuny hmot v rámci bouracích prací? Student odpověděl velmi dobře Ing. Mesiarkin – Počítal jste v rámci rozpočtu zařízení staveniště s dopravou kontejneru na staveniště? Co je zahrnuto v položce zřízení elektrické přípojky? Co vše tato položka zahrnuje? Je to velice finančně podhodnocené. Student odpověděl velmi dobře
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO