Autosalon v Olomouci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem této diplomové práce je návrh a statický posudek dřevěné nosné konstrukce autosalonu v lokalitě Olomouc. Půdorysné rozměry objektu jsou 16 x 37 m, střecha je navržena ve sklonu 5° jako pultová s převislým koncem, který vystupuje o 6 m přes čelní stěnu. Půdorysné rozměry střechy jsou tedy 22 x 37 m. Objekt je navržen jako dvojpodlažní s dvěmi úrovněmi 2NP. Maximální výška konstrukce je cca 9,0 m. Řešení je založeno na studii dvou posuzovaných variant materiálového řešení, jedna ze dřeva, druhá z oceli. Z variant byla vybrána vhodnější a pro tu byly zpracovány výkresy, statický výpočet a technická zpráva. Hlavní nosný systém tvoří příčná vazba s jedním rámovým rohem v osové vzdálenosti 6 m. Hlavním nosným materiálem je lepené lamelové dřevo doplněné prvky z rostlého dřeva a oceli. Střešní plášť je podporován příčnými vaznicemi bočně uloženými na vazníku. Nosným prvkem stropů jsou prvky systému Novatop Element Prostorovou tuhost zajišťují ocelová ztužidla. Statická analýza byla řešena metodou konečných prvků za pomoci software Scia Engineer 21, kde bylo provedeno i posouzení prvků na mezní stavy únosnosti a použitelnosti. Posudky přípojů byly vypracovány ručně a s podporou software Idea Statica a Hilti Engineering Suite.
The subject of this diploma thesis is structural design of a car showroom building in Olomouc. The layout dimensions are 16 x 37 m, the roof is designed as a 5° slope half span roof with cantilever hanging of 6 m. Roof layout dimensions are therefore 22 x 37 m. The object is designed as a two – storey building with two levels of second floor. Maximum height of the structure is about 9,0 m. The design is based on a study of two materiál variants – timber and steel structure. More suitable variant was chosen and following drawings, structural design report and technical report were processed. Main structural system is designed as a one rigid corner column – girder connection, 6 m axis dimensions. Main structural material is a glued laminated timber, completed with coniferous timber and steel elements. The roofing is supported by rafters which are connected to the main roof truss. Bearing element of floors is a Novatop Element structural systém. The spatial rigidity of structure is ensured by steel stiffeners. Structural analysis was carried out by finite element method in software Scia Engineer 21, where the design of the basic elements for ultimate limit state and serviceability limit state was made. Connection design was processed manuály and with software Idea Statica and Hilti Engineering Suite.
Description
Citation
MUDRÁK, Š. Autosalon v Olomouci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. František Wald, CSc. - předseda, prof. Ing. Marcela Karmazínová, CSc. - místopředseda, Ing. Ivan Balázs, Ph.D. - tajemník, Ing. Pavla Bukovská - tajemník, Ing. Milan Pilgr, Ph.D. - člen, Ing. Michal Štrba, Ph.D. - člen, Ing. Ivan Balázs, Ph.D. - člen, Ing. Petr Brosch - člen, doc. Ing. Vlastislav Salajka, CSc. - člen, Ing. Miroslav Spáčil, CSc. - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Student představil komisi formou prezentace svoji diplomovou práci a velmi dobře reagoval na připomínky a dotazy oponenta vyjádřené v oponentském posudku i na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO