Studium geochemie bioapatitu pomocí laserové ablace ve spojení s ICP-MS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá tématem zkoumání bioapatitu ze vzorků konodontů pomocí laserové ablace ve spojení s ICP-MS. Cílem je vyhodnocení vlivu diageneze na chemické složení a obsah prvků vzácných zemin (REE) ve struktuře konodontů. Bioapatit se v průběhu diageneze přeměnil na minerál frankolit a v rámci tohoto procesu do svojí krystalické struktury adsorboval prvky REE. Míra adsorpce prvků REE byla ovlivněna přítomností mořské vody, přítomností siliciklastik v okolní hornině obohacených na REE, redoxními podmínkami a také vlivy prvků, jako jsou Mn a Fe přítomné v pórové vodě. Bylo zjištěno, že skupina vzorků konodontů pocházející z Col des Tribes (Francie) prošla větší diagenetickou proměnou, pozdní rekrystalizací s desorpcí REE, a také díky zvýšené přítomnosti Mn iontů a vlivu původních suboxických podmínek obsahuje vzácnější pozitivní Ce anomálie. Zatímco skupiny vzorků konodontů z Mramorového lomu u Křtin (Česká republika) prošla menší diagenetickou změnou, obsahuje větší množství REE prvků.
This diploma thesis deals with topic of investigating bioapatite from conodont samples using laser ablation ICP-MS. The aim is to evaluate effect of diagenesis on the chemical composition and content of rare earth elements (REE) in the structure of conodonts. During diagenesis, bioapatite was transformed into mineral francolite and as part of this process, adsorbed REE into its crystalline structure. The degree of adsorption of REE was influenced by presence of seawater, presence of siliciclastics in surrounding REE-enriched rocks, redox conditions and also the effects of elements such as Mn and Fe present in the pore water. It was found that a group of conodont samples from the Col des Tribes (France) underwent a major diagenetic transformation, late recrystallization with REE desorption, and also due to the increased presence of Mn ions and influence of the original suboxic conditions contains rarer positive Ce anomalies. While groups of conodont samples from the Mramorový lom near Křtiny (Czech Republic) have undergone a minor diagenetic change, they contain a larger amount of REE elements.
Description
Citation
KROUPA, V. Studium geochemie bioapatitu pomocí laserové ablace ve spojení s ICP-MS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Renata Komendová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Michaela Vašinová Galiová, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2022-05-23
Defence
Student shrnul své nejvýznamnější výsledky v prezentaci před komisí. Následovalo přečtení posudků vedoucí práce a oponentky. Na dotazy oponentky měl student připravené odpovědi a oponentka s nimi byla spokojená. Dále byla otevřena diskuze pro ostatní členy komise, které práce velmi zaujala. Student prokázal výborný přehled v dané oblasti. Otázky z diskuze: Ing. Mergl - Bylo možné v horninách registrovat i rozsivkovou zeminu? Odkud pocházely vzorky z Francie? doc. Zlámalová Gargošová - Dochází při laserové ablaci k velkému poškození vzorku? Jak vzácné jsou vzorky komodontů? Jak se získávají?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO