Aplikace FTIR metod a využití chemometrie v problematice kontaminace půd plasty a mikroplasty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá aplikací FTIR metod a využitím chemometrie pro identifikaci mikroplastů v půdách. Byly použity celkem 3 FTIR techniky, DRIFT a ATR pracující ve střední infračervené oblasti a technika TANGO pracující v blízké infračervené oblasti. Pro analýzu byly připraveny směsi modelové půdy a PET o různých koncentracích. Dále byly připraveny směsi reálných vzorků půd a PET o různých koncentracích. Získaná data byla využita pro interpretaci infračervených spekter, sestrojení kalibračních a korelačních závislostí PET a vyhodnocení validačních modelů s využitím metod DRIFT, ATR a TANGO.
This final thesis deals with application FTIR method and the use of chemometry in the field of the identification of microplastics in soil. A total of 3 FTIR techniques were used, DRIFT and ATR operating in the mid-infrared region and TANGO technique operating in the near-infrared region. Mixtures of model soil and PET of different concentrations were prepared for analysis. In addition, mixtures of real soil samples and PET of different concentrations were prepared. The obtained data were used for interpretation of the infrared spektra, construction of calibration and correlation dependencies of PET and evaluation of validation models using DRIFT, ATR and TANGO methods.
Description
Citation
DVOŘÁKOVÁ, A. Aplikace FTIR metod a využití chemometrie v problematice kontaminace půd plasty a mikroplasty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Renata Komendová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Michaela Vašinová Galiová, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2022-05-23
Defence
Studentka přednesla výsledky své diplomové práce. Po přečtení posudků vedoucí a oponenta reagovala na připomínky oponenta a odpověděla na jeho otázky. Další otázky položili i ostatní členové komise. Studentka na všechny odpověděla a prokázala přehled v dané tématice. Následně pokračovala státní závěrečná zkouška ústní částí. Otázky z diskuze: doc. Zlámalová Gargošová - Kterou techniku byste doporučila jako vhodnou metodu pro rutinní analýzu? doc. Komendová - Které půdy jste v experimentech používala? Jaká byla velikost částic modelové půdy? doc. Vašinová Galiová - Jak jste vybírala vhodný pás pro analýzu? prof. Kučerík - K čemu by sloužila diferenční kompenzační kalorimetrie? Byly půdy drceny? Jaká je dnes nejčastěji využívaná metoda pro analýzu mikroplastů v životním prostředí? Jaký je problém při využití Ramanovi spektroskopie při analýze půdy?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO