Aplikace fyzikálních a chemických stresových faktorů v různých fázích růstu na autotrofní mikrorganismy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V současné době stále roste poptávka po metabolitech produkovaných mikrořasami a sinicemi, pro jejich pozitivní účinky na lidský organismus a zdraví. Mezi tyto metabolity se řadí především karotenoidní barviva, jejichž antioxidační vlastnosti jsou pro spotřebitele velmi atraktivní. Tyto látky se používají především v doplňcích stravy, ale uplatňují se i ve farmaceutickém průmyslu. Mezi tyto látky patří například -karoten, ale také chlorofyly, které se významně podílejí na procesu fotosyntézy. Další významné metabolity jsou lipidy, které jsou součástí buněčných struktur, a slouží k celé řadě dalších funkcí. Teoretická část se zaměřuje na popis řas a sinic jejich kultivaci. Dále vlivu stresových faktorů na produkci biomasy a metabolitů. Metabolity jsou pak charakterizovány z hlediska vlastností a biochemických drah vedoucím k jejich produkci. Následně jsou zmíněny vyhodnocovací techniky použity k charakterizaci nakultivované biomasy. Ve výsledkové části jsou pak srovnány produkční vlastnosti v závislosti na vybraných stresových faktorech.
Nowadays, the demand for metabolites produced by microalgae and cyanobacteria is still growing, due to their positive effects on the human body and health. These metabolites include mainly carotenoid pigments, that have antioxidant properties, which very attractive to consumers. These substances are mainly used in food supplements; however they are also used in the pharmaceutical industry. These substances include, for example, -carotene, but also chlorophylls, which are significantly involved in the photosynthesis process. Other important metabolites are lipids, which are part of cellular structures and serve a number of other functions. The theoretical part focuses on the description of algae and cyanobacteria and their cultivation. Furthermore, the influence of stress factors on the production of biomass and metabolites. Metabolites are then characterized in terms of properties and biochemical pathways leading to their production. Subsequently, there are mentioned evaluation techniques used to characterize the cultivated biomass. In the result part, the production properties are compared depending on the selected stress factors.
Description
Citation
SNIEGOŇOVÁ, P. Aplikace fyzikálních a chemických stresových faktorů v různých fázích růstu na autotrofní mikrorganismy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2022-05-23
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. V rámci kokultivací probíhalo zaočkování kultur pomocí poměru buněk či objemového poměrů? Zaměřili jste se na měření absorbance daných kultur, při jakých vlnových délkách jste danou absorbanci měřili? Mění se v průběhu kultivace u kokultivací zastoupení jednotlivých mikroorganismů? doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. Pokud kobalt působí oxidační stres, jak tvrdíte, jak k němu dochází? doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. Jaký byl postup při promytí biomasy směsí vody a hexanu, je hexan rozpustný ve vodě? Použitý kobalt ve Vaší práci měl mít jaké účinky, fyzikální či chemické? Jaký byl tedy chemický stresový faktor? prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. U výsledků uvedených v práci nemáte uvedenou směrodatnou odchylku, kolikrát byly vzorky měřeny? Studentka odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuze k dané problematice vzneseny. V diskuzi studentka prokázala výbornou orientace v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO