OLOMOUC – Densification Urbaine – zahuštění města

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Jak již prozrazuje zadání, tato bakalářská práce se zabývá spojením výtvarné základní umělecké školy a centra architektury. Tyto dvě funkce mají společného více, než by se na první pohled mohlo zdát. Obě instituce se zabývají vzděláváním veřejnosti v uměleckém oboru, kterému se na státních vzdělávacích institucích často nedostává takové pozornosti, jakou by si zasloužil. Nejdená se pouze o spojení do funkčního celku v rámci jednoho areálu. Neméně významné je také spojení v myšlenkové a konceptuální rovině. Lokalita, do které je projekt situován, je pro vzdělávací instituci přímo předurčena. Nachází se v Olomouci nedaleko historického centra a v současnosti v bezprostřední blízkosti vysokoškolských kolejí, zároveň se na protějším břehu Moravy nachází hudební ZUŠ Žerotín s dlouholetou tradicí. Architektonický návrh pracuje zejména s rozprostřením ZUŠ do parku pomocí vytvoření samostatných ateliérů. Tím je docíleno vyhovění speciálních požadavků ateliérů (kresba, digitální malba, sochařství,...). Zároveň dochází k rozvolnění atmosféry oproti klasickému umístění učeben v jednom bloku. Ateliéry jsou v přímém kontaktu s životem odehrávajícím se v parku. Centrum architektury se oproti tomu staví do role vstupní brány do tohoto uměleckého parku a poskytuje technické zázemí ZUŠ. V budově centra architektury se zároveň nachází společná galerie, kavárna, specializovaná knihovna a přednášková místnost. Návrh usiluje o decentní, ale silné propojení mezi centrem architektury a výtvarné ZUŠ. Je kladen důraz zejména na volnost v kreativním procesu umělců, i proto jsou ateliéry lehkými dřevěnými stavbami s celoprosklenými fasádami. Centrum architektury je oproti rozvolněnému usazení ateliéru solidně zasazenou stavbou. S okolní zástavbou komunikuje jednolitou fasádou, která se otevírá směrem do parku.
As the assignment reveals, this bachelor’s thesis deals with the connection between the art elementary school and the architecture center. These two functions have more in common than they might seem at first glance. Both institutions deal with public education in the field of art, which often does not receive the attention it deserves at state educational institutions. It is not just a connection to a functional unit within one area. Equally important is the connection at the thought and conceptual level. The location in which the project is located is predestined for educational institutions. Located in Olomouc near the historic center and currently in the immediate vicinity of university dormitories, at the same time on the opposite bank of Moravia there is a music elementary school Žerotín with a long tradition. The architectural design works mainly with the extension of ZUŠ to the park through the creation of separate studios. This achieves meeting the special requirements of the studios (drawing, digital painting, sculpture, ...). At the same time, the atmosphere is relaxed compared to the classic location of classrooms inside of single building. The studios are in direct contact with the life taking place in the park. The Architecture Center, on the other hand, takes on the role of the gateway to this art park and provides the technical background for the art school. Inside of the building of the center of architecture there is also a common gallery, cafe, specialized library and a lecture room. The design strives for a decent but strong connection between the center of architecture and the art school. Emphasis is placed especially on the freedom in the creative process of artists, which is why the studios are light wooden buildings with all-glass facades. The center of architecture is, in contrast to the loose settlement of the studio, a solidly set building. It communicates with the surrounding buildings by a uniform facade, which opens towards the park.
Description
Citation
HRADILOVÁ, B. OLOMOUC – Densification Urbaine – zahuštění města [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. MgA. Petr Kvíčala (předseda) Ing. arch. David Helcel (člen) Ing. arch. Jiří Kolomazník (člen) Ing. Zdeněk Vejpustek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen)
Date of acceptance
Defence
Studentka prezentuje svoji bakalářskou práci před komisí. Studentka reaguje na otázky oponenta a vedoucího práce. Diskuze nad kompozicí parku Diskuze nad zvukovým řešením Diskuze nad rozmístěním a počtem pavilonů Diskuze nad lávkou Diskuze nad centrem architektury jako bariérou Diskuze nad výstavním prostorem Diskuze nad absencí intimity v prostorách a parku Studentka svoji bakalářskou práci úspěšně obhájila
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO