Udržitelné bydlení a hraně individuálního a kolektivního prostoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Projekt balansuje nie len na hrane kolektívneho a individuálneho priestoru, ale hlbšie objavuje rôzne roviny komunitného bývania. Nie je obmedzený na jednu formu komunitného bývania a tvorí tak sieť rôznych foriem a ich možných podôb. Cieľom je dopomôcť k riešeniu bytovej krízy a poskytnúť dostupné bývanie rôznym sociálnym, ekonomickým a vekovým skupinám. Zároveň reaguje na aktuálnu podobu parcely, ktorá má charakter vágneho terénu. Je miestom niečoho čo je ničím a zároveň niečím. Priestor je ťažko definovateľný a každý mu môžeme pripísať inú hodnotu. Obnáša vrstvy časov minulých, zeleň a malé svety, ktoré návrh rešpektuje a poskytuje dostatočný priestor na ich náhodný rozmach.
Project balances not only on the edge of collective and individual, but goes beyond and takes a closer look at different forms of community housing. It is not limited to one form of community hosuing thus creates a network of different forms and their possibilities. The aim of the project is to help solve the housing crisis and provide affordable housing to different social, economic and age groups. At the same time, it responds to the current state of the plot, which has the character of vague terrain. It is a place of something that is nothing but at the same time something. The space is difficult to define and each of us can assign a different value to the space. It carries layers of history, greenery and small worlds which the deisgn respects and provides enough space for their random expansion.
Description
Citation
MAXIMOVÁ, A. Udržitelné bydlení a hraně individuálního a kolektivního prostoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Mg.A. Markéta Zdebská (předseda) Mgr. Ing. Jan Malý Blažek (člen) Ing. arch. Martin Pavlun (člen) Ing. Zdeněk Vejpustek, Ph.D. (člen) MArch Ing.arch. Ing. Jiří Vítek (člen)
Date of acceptance
Defence
Studentka představila projekt. Byly přečteny posudky. Studentka zareagovala na otázky oponentky. Ing. arch. Vítek vznesl otázky na: udržitelnost; modul; pavlače Studentka odpověděla. Mgr. Ing. Blažek dal doporučení ke konkretizaci prezentace. Ing. Vejpustek se zeptal, pro koho je onen typ bydlení určený. Studentka odpověděla. Ing. arch Pavlun se zeptal na komunitní aspekt návrhu. Mgr.A. Zdebská zkritizovala nadbytečnost společných prostor. Společná debata nad návrhem uzavřela obhajobu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO