Čipová a kapilární elektroforéza pro výzkum rakoviny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou nádorového onemocnění a jeho vznikem. Karcinom prostaty je druhý nejzávažnější karcinom u mužů, je důležité zaměřit se na včasnou detekci. Tato práce pojednává o proteinech, které jsou nebo by mohly být využity jako potenciální nádorové markery. Například v současnosti běžně používaný prostatický specifický antigen, ale nově i metalothionein. Metalothionein je protein vyskytující se v rostlinné i v živočišné říši ve čtyřech základních isoformách. Existuje předpoklad, že obsah jednotlivých isoforem, případně jejich vzájemný poměr, má určitý diagnostický potenciál, který by mohl být využitelný v praxi. Z tohoto důvodu jsou vyvíjeny a studovány metody pro specifickou a citlivou analýzu jednotlivých isoforem. V této práci je pro separaci isoforem využita kapilární elektroforéza a jsou diskutovány vlivy jednotlivých parametrů (druh základního elektrolytu, jeho pH, velikost separačního napětí a tak dále) na výslednou separaci.
The thesis deals with cancer disease and its genesis. The prostate cancer is the second most dangerous disease in male population. It is very important to detect it in early stage. This thesis deals with the proteins which are or could be used as potential cancer markers. For example in current commonly used the prostate-specific antigen and newly the metallothionein. Metallothionein is a protein occuring in fauna and flora in four basic isoforms. There is a hypothesis that the isoform content or/and their ratio may have a diagnostic implication and could be used in clinical practise. For this reason they are studied and developed methods for specific and sensitive analysis of individual isoforms. In this work, capillary electrophoresis is used for the separation of the isoforms. The influence of the parameters such as type of background electrolyte, its pH and separation voltage etc. on the final separation are discussed.
Description
Citation
HÁJKOVÁ, T. Čipová a kapilární elektroforéza pro výzkum rakoviny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen) MUDr. Lenka Forýtková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Prof. Provazník položil otázku: jak jste hodnotila výsledné křivky, ručně nebo s pomocí PC? Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO