Studium znečištění silničního prachu s využitím ICP hmotnostní spektrometrie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Silniční prach je v dnešní době často studovaná matrice vzhledem k akumulaci antropogenní kontaminace s akcentem na silniční dopravu. Práce je zaměřena na studium silničního prachu z aglomerace mongolského hlavního města Ulánbátaru. Celkem 113 vzorků bylo rozděleno do devíti sad mapující hlavní silniční komunikace. U vzorků byla provedena frakcionace proséváním na tři velikostní frakce a dále rozklad lučavkou královskou. Vzorky střední frakce 45–63 µm byly analyzovány pomocí ICP–MS hmotnostní spektrometrie. Pro hodnocení kontaminace byly analyzované prvky rozděleny do dvou skupin: kontaminanty (Cr, Cu, Zn, Pb a As) a prvky vzácných zemin (REE). Vůči stanovené hodnotě geologického pozadí byly hodnoceny obsahy v jednotlivých sadách vzorků i prostorová distribuce obsahů prvků ve všech vzorcích. Pro první skupinu prvků (kontaminanty) bylo usouzeno na antropogenní kontaminaci zejména v centru Ulánbátaru. Jako pravděpodobné zdroje byly určeny silniční doprava pro Cu, Zn a Pb a spalování uhlí pro Pb a As. U REE nebylo antropogenní obohacení prokázáno.
Nowadays, there are many studies focused on road dust as a matrix of interest because of its ability to accumulate contamination with contribution from road traffic. This master thesis is turned into study of road dust pollution from aglomeration of Ulaanbaatar, capital city of Mongolia. There are 113 samples devided on nine sets corresponding to major roads in Ulaanbaatar. Samples have been sieved on three size fractions and then decomposed by aqua regia. Middle size fraction 45–63 µm has been analyzed using ICP-MS mass spektrometry. For purposes of contamination assesment, analyzed elements have been devided into two groups: contaminants (Cr, Cu, Zn, Pb and As) and rare earth elements (REE). Measured contents for elements have been compared with values of geochemical backgroud. Firstly for each set of samples and secondly for each sampling point. For first group of elements (contaminants), antropogenic contamination have been found, especially in the centre of Ulaanbaatar. As a probable source of this contamination, road traffic for Cu, Zn and Pb and coal combustion for Pb a As, have been identified. For REE group hasn´t been found any antropogenic enrichment.
Description
Citation
CHALABALA, J. Studium znečištění silničního prachu s využitím ICP hmotnostní spektrometrie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Renata Komendová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Michaela Vašinová Galiová, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2022-05-24
Defence
Student členům komise představil podstatné výsledky svojí diplomové práce. Poté vedoucí práce a oponentka přečetly svoje posudky. Student byl připraven na otázky oponentky a odpověděl na ně. Následovala další širší diskuze. Student dokázal na dotazy reagovat. Poté komise položila zkušební otázky v rámci ústní části SZZ. Otázky z diskuze: Ing. Mergl - Dle vašich výsledků, lze se domnívat, že už nejezdí v Mongolsku na olovnatý benzín? Je za zvýšenou koncentrací zinku v prachu otěr z pneumatik? Jak si to vysvětlujete? doc. Zlámalová Gargošová - Můžete ještě jednou popsat graf koncentrace arsenu a vysvětlit ho? Znáte limity pro výskyt alespoň některých vašich analytů v ČR? prof. Kučerík - Jak byste shrnul výsledky vaší práce, k čemu jste dospěl, můžete dát nějaká doporučení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO