Příprava a charakterizace enzymatických krytů ran

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na studium a charakterizaci nanovlákenných krytů ran z přírodních biopolymerů. Do těchto nanovlákenných krytů byly inkorporovány proteolytické enzymy, konktrétně kolagenáza a bromelain. Teoretická část se zabývá stručnou charakteristikou kožních ran, jejich hojením a kožními kryty. Také jsou zde uvedeny metody přípravy těchto krytů a metody použity k jejich charakterizaci. Praktická část se zabývá optimalizací přípravy nanovlákenných krytů na bázi polyhydroxybutyrátu, želatiny, alginátu a chitosanu. Tato nanovlákna byla poté obohacena o aktivní látky a bylo sledováno jejich postupné uvolňování do modelového prostředí. Na závěr byla u těchto látek stanovena jejich proteolytická aktivita.
This diploma thesis is focused on the study and characterization of nanofiber wound dressings from natural biopolymers. Proteolytic enzymes, specifically collagenase and bromelain, were incorporated into these nanofiber covers. The theoretical part deals with a brief description of skin wounds, their healing and skin covers. There are also methods for preparing these covers and the methods used to characterize them. The practical part deals with the optimization of the preparation of nanofiber coatings based on polyhydroxybutyrate, gelatin, alginate and chitosan. These nanofibers were then enriched with active substances and their gradual release into the model environment was monitored. Finally, their proteolytic activity was determined for these substances.
Description
Citation
JUROVÁ, B. Příprava a charakterizace enzymatických krytů ran [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2022-05-24
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. V práci používáte směs proteáz a želatiny, reagují tyto sloučeniny vzájemně? Při přípravě krytů používáte 50 % kyselinu octovou s enzymem, zůstává i přes tyto podmínky enzym aktivní? doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. Stanovovali jste hmotností koncentraci aktivní látky v připraveném materiálu? Víte, jakou jste měli koncentraci aktivní látky v připraveném vzorku materiálu, který byl použit na stanovení uvolňování dané látky? V práci někdy nepřesně uvádíte hmotností procenta aktivní látky či roztoků PHB, jak jste tyto procenta počítali? doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. Mají kryty, které jste připravovala v práci, nějaké antimikrobiální vlastnosti? Rozkládaly proteázy želatinové kryty, pozorovali jste ten jev? Jaká byla stabilita proteáz ve směsi s chloroformem? prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. Popište přípravu vzorku na stanovení postupného uvolňování aktivní látky. Studentka odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuze k dané problematice vzneseny. V diskuzi studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala nejen velmi dobré odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO