Adsorpce biologických aktivních látek v koloidních roztocích aminojílu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato závěrečná práce navazuje na předchozí studium hořečnatého aminojílu a jeho interakcí s přírodními látkami. Teoretická část je zaměřena na rešerši využití aminojílu jako nosiče v medicínských aplikacích, způsobu jeho formulace, volbu biologicky aktivních látek a vhodnou metodu stanovení. Experimentální část je zaměřena na syntézu aminojílu, přípravu vzorků a studium adsorpčního chování zvolených biologicky aktivních látek za různých podmínek. Experimentální část této práce zahrnuje také ověření vhodnosti použití zvolené UV VIS spektrometrie ke stanovení adsorpčního chování biologicky aktivních látek v koloidních roztocích aminojílu.
This paper builds on a previous study of magnesium aminoclay and its interactions with biological compounds. The theoretical part deals with the research of the usage of aminoclay as a carrier in medical applications, the method of its formulation, the selection of biologically active compounds and a suitable method of varification. The experimental part deals with the synthesis of aminoclay, samples preparation and study of the adsorption behavior of the selected bioactive compounds under different conditions. The experimental part of the paper also includes varification of the suitability of the selected UV VIS spektrometry to determine the adsorption behavior of the biologically active compounds in colloidal aminoclay solutions.
Description
Citation
MÁLKOVÁ, I. Adsorpce biologických aktivních látek v koloidních roztocích aminojílu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-05-24
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace student-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla velmi dobrý výtah výsledků své diplomové práce, zodpověděla dotazy oponentské i členů komise, reagovala na připomínky k diplomové práci. V diskusi tak studentka prokázala velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila její diplomovou práci celkově jako velmi dobrou. Vala: Navážka 0,3 mg budí rozpaky… jste si jistá její správností? Márová: Proč jste zvolila kurkumin jako modelovou látku? Nenapadá vás vhodnější adsorbát? K čemu se používají aminojíly? Jaký mají aplikační potenciál?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO