Stanovení léčiv v půdním ekosystému

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Práce se zabývá aktuální problematikou narůstajících koncentrací léčiv, a tím i rostoucího počtu rezistentních bakterií v půdě. Jednou z příčin je hnojení zemědělských polí zvířecími fekáliemi, ve kterých se antibiotika vyskytují v nezměněné a stále aktivní formě nebo nedostatečná účinnost konvenčních metod používaných v čistírnách odpadních vod. Ve snaze zlepšit monitoring tohoto problému, byla vyvinuta a optimalizována metoda stanovení těchto antibakteriálních látek v půdní matrici, za využití extrakce tuhou fázi, a také UPLC/MS metoda na jejich vyhodnocení. Ze skupiny sulfonamidových antibiotik byl vybrán sulfacetamid, sulfadiazol, sulfamerazin, sulfamethazin, sulfamethoxazol, sulfapyridin, sulfasalazin, sulfathiaozal a trimethoprim. Nejnižším limitem detekce metody byla koncentrace 0,3 µg/g v případě sulfathiazolu a nejvyšším 8,1 µg/g pro sulfasalazin. Nejvyšších průměrných výtěžností bylo dosaženo u sulfamethoxazolu a to konkrétně 63 ±8 %.
This work deals with a current issue of increasing drug concentrations and thus the growing number of resistant bacteria in the soil. One of the problem helping this issue is the fertilization of agricultural fields with animal faeces, in which antibiotics occur in an unchanged and still active form, as well as the insufficient effectiveness of conventional methods used in wastewater treatment plants. In an effort to improve the monitoring of this problem, a method for the determination of these antibacterial agents in the soil matrix, using solid phase extraction, and also a UPLC/MS method for their evaluation have been developed and optimized. From the group of sulfonamide antibiotics, sulfacetamide, sulfadiazole, sulfamerazine, sulfamethazine, sulfamethoxazole, sulfapyridine, sulfasalazine, sulfathiaosal and trimethoprim were selected. The lowest limit of detection for the method is 0.3 µg/g for sulfathiazole and the highest of 8.1 µg/g for sulfasalazine. The highest average yields were achieved with sulfamethoxazole, namely 63 ±8 %.
Description
Citation
BROŽ, T. Stanovení léčiv v půdním ekosystému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2022-05-24
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. Zmiňujete, že se v kolonce zachytí rušivý element, co si představujete pod pojmem rušivý element? Proč jste zvolil kvadratické funkce u kalibrací a jak jste počítal limit detekce? V práci uvádíte chromatogram standardů, ale bylo by také vhodné uvést chromatogramy Vašich reálných vzorků. Student výborně odpověděl na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuze k dané problematice vzneseny. V diskuzi student prokázal výbornou orientace v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomant prokázal nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO