Příprava a charakterizace povrchově modifikovaných nanoliposomů s využitím technik klik chemie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Liposomy jsou již desítky let intenzivně zkoumány pro své unikátní vlastnosti, díky kterým jsou použitelné například jako systémy pro cílené doručování léčiv či ke konstrukci vakcín. Tato diplomová práce přináší přehled o jejich nejdůležitějších vlastnostech, možnostech přípravy a modifikacích. Cílem práce je pak samotná příprava, charakterizace a následná povrchová modifikace nanoliposomů. Liposomy byly připraveny metodou hydratace lipidového filmu, pro povrchovou modifikaci byl použit polysacharid manan. Díky využití lipidu s N-oxy skupinou probíhala modifikace přes oximovou vazbu prostřednictvím klik chemie. Nanoliposomy byly charakterizovány řadou fyzikálně-chemických metod jako je TEM, DLS, FT-IR či nano-průtoková cytometrie. Součástí práce je také studium interakce liposomů s vybranými buněčnými liniemi pro ověření, zda stimulují cesty imunitní odpovědi. Výsledky této studie potvrzují aktivaci inflamasomu NLRP3 vedoucí k produkci prozánětlivých cytokinů (IL-1). Připravené liposomy jsou tedy potenciálně použitelné jako adjuvans vakcín.
Over the past decades the liposomes have been intensively studied for their unique properties which predispose them for use as drug delivery systems or for constructions of vaccines. This diploma thesis provides an overview of their most important properties, preparation options and their surface modification. The aim of this thesis is thus a preparation and characterization of the nanoliposomes and their surface modification. The liposomes were prepared by lipid film hydration method and mannan polysacharide was used for surface modification. Due to the use of a lipid with an N-oxy group, the modification was carried out via an oxime ligation via click chemistry. Nanoliposomes were characterized by series of physicochemical methods such as TEM, DLS, FT-IR or nano-flow cytometry. Part of the thesis is a study of the interactions of liposomes accomplished on selected cell lines to verify whether they stimulate immune response pathways. Its results confirmed activation of the NLRP3 inflammasome leading to the production of pro-inflammatory cytokines (IL-1). Thus, these polymer coated nanoliposomes are potentially useful as vaccine adjuvants.
Description
Citation
FRYDRYCHOVÁ, A. Příprava a charakterizace povrchově modifikovaných nanoliposomů s využitím technik klik chemie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2022-05-24
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. Jakou funkci má manan při přípravě nanoliposomů? doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. Seznámila jste se s pravidly psaní závěrečných prací na fakultě chemické? doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. Proč jste v práci zvolili právě extruzi? Bylo by možné využít i jiný typ homogenizace? Proč jste nepoužívali cholesterol při přípravě nanoliposomů? V práci jste využívali DLS, měřili jste také zeta potenciál? Na základě čeho jste rozhodovala, zda je daný nanoliposom stabilní? Studentka výborně odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuze k dané problematice vzneseny. V diskuzi studentka prokázala výbornou orientace v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO