Vliv složení polymerní směsi na vlastnosti polysacharidových vlákenných biomateriálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Navrhovaná diplomová práca sa zaoberá prípravou a hodnotením vlastností vlákien na báze polysacharidu Gum Karaya a jeho zmesí s poly(vinylalkoholom), poly(vinylpyrolidínom) a poly(etylénoxidom). Diplomová práca je rozdelená na teoretickú, experimentálnu a diskusnú časť. V teoretickej časti je opísaná príprava a charakterizácia vlákien rôznej veľkosti. Experimenty zahŕňajú prípravu vlákien metódou elektrospinningu. Získané vlákna boli analyzované pomocou Fourierovej transformovanej infračervenej (FT-IR) spektroskopie, rastrovacej elektrónovej mikroskopie (SEM), dynamickej mechanickej analýzy (DMA) a gravimetrickej metódy na vyhodnotenie pomeru napúčania vlákien. Elektro-zvláknené vlákna získané z vodného roztoku organických kyselín sa osvedčili ako vhodný materiál s dostatočne dobrým priemerom vlákien a pevnosťou v ťahu.
Proposed diploma thesis deals with the preparation and evaluation of the properties of the fibers based on the polysaccharide Gum Karaya and its mixtures with poly(vinyl alcohol), poly(vinyl pyrrolidine) and poly(ethylene oxide). The diploma thesis is divided to the theoretical, experimental and discussion part. The theoretical describes the preparation and characterization of different sized fibers. The experimental involves the preparation of fibers by electrospinning method. Obtained fibers were analysed by means of the Fourier transformed infra-red (FT-IR) spectroscopy, scanning electron microscopy (SEM), dynamic mechanical analysis (DMA) and gravimetrical method to evaluate the fiber swelling ratio. Electrospun fibers obtained from aqueous solution of organic acids have confirmed to be a suitable material with the sufficiently good fiber diameter and tensile strength.
Description
Citation
KAVČIAKOVÁ, Z. Vliv složení polymerní směsi na vlastnosti polysacharidových vlákenných biomateriálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)
Date of acceptance
2019-05-27
Defence
1.Diplomantka ve svém vystoupení představila členům komise motivaci cíle a výsledky své diplomové práce. Prezentace byla srozumitelná a přehledná. Výsledky byly prezentovány v dobré struktuře s jasnými závěry.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na otázky odpověděla správně.4. Diskuse: Členové komise vznesli několik přípomínek a otázek k práci. Studentka přiměřeně reagovala na připomínky a v rozpravě prokázala dostatečnou znalost řešené problematiky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO