Měření EKG signálů a realizace detektoru QRS komplexu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou měření EKG signálů a realizací detektoru QRS komplexu. V práci je stručně popsána anatomie srdce, vznik a šíření potenciálů, které jsou evokovány činností myokardu. Následuje seznámení s metodami snímání EKG signálů a možnostmi automatické klasifikace rytmu. Dále jsou v práci popsány některé algoritmy detekce QRS komplexu a práce s databází PhysioNet, která obsahuje knihovnu fyziologických signálů. Dále jsou uvedeny možnosti počítačového systému Biopac, který slouží pro měření biologických signálů. Druhá část práce se zaměřuje na návrh algoritmu detekce QRS komplexu a základní klasifikace rytmu v prostředí programu Matlab. Detektor je testován jak na testovacích datech, tak i na signálech naměřených systémem Biopac. Součástí práce je také samotná optimalizace účinnosti detektoru.
This work deals with the ECG signal detector and the implementation of the QRS complex. The paper briefly describes the anatomy of the heart, the emergence and spread of potentials that are evoked activity myocard. It follows introduction to the methods reading of ECG signals and the possibility of automatic classification of rhythm. The thesis also describes some of QRS detection algorithms and database PhysioNet, which includes a library of physiological signals. Finally are given the possibility of a computer system Biopac which is used for measuring biological signals. The second part focuses on the design of an algorithm of QRS complex detection and classification of the basic rhythm in the Matlab environment. The detector is tested on both test data, and the signals measured Biopac system. The work is also very effective optimization of the detector.
Description
Citation
HANDL, M. Měření EKG signálů a realizace detektoru QRS komplexu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) Ing. Milan Blaha, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Zdeněk Wilhelm, CSc. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázky oponenta byly zodpovězeny s přehledem. Doc. Drastich rozvedl diskuzi na téma: srovnání s jinými pracemi na podobné téma a přínos práce. Ing. Blaha položil otázku: Co je správně detekovaný QRS komplex. Do diskuze se zapojil doc. Kolář. Student odpovídal na otázky z přehledem Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO