Jak budeme společně vyrůstat?

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Má diplomová práce vychází z předdiplomového projektu, jehož téma bylo „Jak budeme spolu žít?“. Projekt byl založen na spolupráci celého ateliéru a jeho výsledkem byla teoretická část, koncepční a urbanistické řešení. V teoretické části jsme provedli výzkum a vytyčení 3 základních pojmů - reciprocita, globalizace, udržitelnost. Následně jsme náš výzkum aplikovali pro řešení konkrétní lokality, kterou je areál bývalého cukrovaru ve Šlapanicích. Cílem společného konceptu je bořit hranice mezi mladými a starými, jednotlivci a rodinami. Koncept je založen na zpochybňování konvenčních způsobů života. Proto námi navržené urbanistické řešení lze popsat jako rozmanité, založené na koexistenci a budování mezigeneračních vztahů mezi lidmi. V závěru předdiplomové práce nám vyvstaly 3 otázky - Jak budeme spolu bydlet?, Jak budeme spolu pracovat?, Jak budeme spolu vyrůstat?. A právě poslední otázka se stala tématem mé závěrečné diplomové práce. Cílem mé diplomové práci je tuto otázku proměnit v konkrétní návrh mateřské školy ve spojení s bydlením pro seniory. Navržený soubor staveb by měl podněcovat k vzájemným interakcím. Nabídnout prostor pro společné trávení času, aby se vytvářela sociální síť pro mezigenerační život, díky které jsou komunity atraktivnější. Nejde tedy jen o samotné spojení seniorů a dětí z mateřské školy, ale o vytvoření komunity. Rovněž se v rámci úvah o udržitelné budoucnosti a společného žití navracím, tak jako tomu bylo v minulosti, k blízkému soužití s přírodou. Protože toto souznění může vyřešit některé z palčivých otázek světa udržitelným způsobem.
My diploma thesis is based on my pre-diploma project called “How will we live together?”. The project was a collaboration of the whole atelier (collective), the result of our work was theoretical concept and urbanistic arrangement. We have done research and defined these terms: reciprocity, globalization and sustainability. Afterwards, we have applied our research on our solved area of the former sugar refinery in Šlapanice. The aim of our concept was to break the borders between the young and the old generation and between the individuals and the families. The concept was questioning the conventional lifestyle. Therefore, our urbanistic design was miscellaneous and was also helping to connect people of different ages. In the end, we had three questions to answer: How will we live together? How will we work together? And finally, how we grow up together. The last one has become the subject of my diploma thesis. The aim of my thesis is to design the draft of a kindergarten conjoined with housing for seniors. The designed complex should encourage people to interact. It should be a place to spend time together, create an intergenerational social network, and make the communities more attractive. It is not just about connecting seniors and children, but also about creating a community. The project is also concerned about a sustainable future in harmony with nature, because it can solve many world problems.
Description
Citation
POLANSKÁ, A. Jak budeme společně vyrůstat? [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. arch. Maxmilian Wittmann, Ph.D. (předseda) MgA. Ing. arch. Petr Šmídek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Radim Horák (člen) Ing. arch. Petr Buryška (člen) Ing. Stanislav Mikeš (člen)
Date of acceptance
Defence
- Studentka odprezentovala svou bakalářskou práci - Studentka byla požádána o urychlení prezentace - Byly přečteny posudky vedoucího práce, oponenta a byla požádání o zodpovězení otázek k obhajobě: principy recyklační a udržitelné architektury - Proběhla diskuze na téme: provozní řešení školky, skladby konstrukcí a konstrukční řešen í - Práce byla úspěšně obhájena
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO