Herzlich Willkommen

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomový projekt je polemikou nad současným stavem českého pohraničí a spekulací nad jeho budoucím vývojem. Jako testovací příklad slouží osada Hatě, jež je součástí Chvalovic, obce ležící v těsné blízkosti státní hranice s Rakouskem. Hatě jsou specifickým územím – urbánní strukturou, jež vznikla v 90. letech přímo na hraničním přechodu, v tehdejším bezcelním pásmu, a i po jeho zániku se rozvíjí v rozsáhlou komerční a zábavní zónu. Ta cílí především na návštěvníky z Rakouska, přijíždějící do Česka za levnějším zbožím a službami. Hatě nejsou jediným takovýmto příkladem – komerční a zábavní zóny se pravidlně opakují na všech zásadních hraničních přechodech mezi Českou republikou a Rakouskem, resp. Německem. Místa jsou definována bizarní estetikou, “dekadentními” provozy a deregulací – jako by zde bylo možné téměř vše. Projekt vychází z osobních zkušeností s územím, snahou vyrovnat se s místem definovaným totální ne-architekturou a táže se, jaká je pozice architekta v takovémto prostoru. Hatě jsou antitezí města, “zónou” pro únik z každodennosti, místem, jež je v rozporu se základními zásadami urbanismu. Jsou místem nabízející reflexi jak společnosti, tak i samotné profesi architekta. Práce se zabývá nejen “zónou” v Hatích, ale i obcí Chvalovice, v jejímž katastrálním území se Hatě nacházejí. Skrze vzájemnou synergii těchto dvou míst projekt spekuluje nad možným budoucím vývojem oblasti. Polemika vychází z akcelerace rozvoje území, jež je prostřednictvím návrhu vyhnána do extrému. Jako předmět návrhu je uvažován koncepční územní plán, respektive územní studie, která spekuluje nad možným uspořádáním prostoru obce Chvalovice spolu s osadou Hatě.
The diploma project is a polemic on the current state of the Czech border region and a speculation on its future development. A test case is the settlement of Hatě, which is part of Chvalovice, a municipality located close to the border with Austria. Hatě is a specific territory - an urban structure that was created in the 1990s right at the border crossing, in the former duty-free zone, and even after its disappearance it is developing into a large commercial and entertainment zone. It targets mainly visitors from Austria, coming to the Czech Republic in search of cheaper goods and services. Hatě is not the only such example - commercial and entertainment zones are regularly repeated at all major border crossings between the Czech Republic and Austria or Germany. The places are defined by bizarre aesthetics, "decadent" businesses and deregulation - as if almost anything is possible here. The project is based on personal experiences with the territory, an attempt to come to terms with a place defined by total non-architecture and asks what is the position of an architect in such a space. Hatě is the antithesis of the city, a "zone" for escaping the everyday, a place that contradicts the basic principles of urbanism. It is a place that offers a reflection on both society and the profession of architecture itself. The work deals not only with the "zone" in Hatě, but also with the municipality of Chvalovice, in whose cadastral territory Hatě is located. Through the mutual synergy of these two places, the project speculates on the possible future development of the area. The polemic is based on the acceleration of the development of the area, which is pushed to the extreme by the proposal. The subject of the proposal is a conceptual master plan or a spatial study that speculates on the possible masterplan of the area of Chvalovice together with the settlement of Hatě.
Description
Citation
DIMITROV, G. Herzlich Willkommen [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. arch. Nina Bartošová, Ph.D. (předseda) Ing. Jiří Zelezný (člen) MgA. Ing. arch. Markéta Mráčková (člen) Ing. arch. Lea Mačudová (člen) Ing. arch. Václav Štojdl (člen)
Date of acceptance
Defence
Student prezentuje diplomní projekt. Byly přečteny posudky. Autor odpovídá na otázky z oponentury. Co je ve vašem projektu již zrealizované a co je váš návrh? Necháváte území Hatí volně růst? Je nějak regulovaná hranice, aby se Hatě dále nerozrůstaly? Jaká je náplň jednotlivých objektů? Jak vnímají obyvatelé Chvalovic, kterým náleží většina území, zónu Hatí? Neměl jste ambici zasáhnout do návrhu, resp. návrhu RS, způsobem, který by lépe domodeloval prostředí Hatí? Není Váš návrh až moc rozsáhlý? Kde nebo jak je určena hranice, kde končí návrh? Student dobře odpověděl na všechny otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO