Do vody, do naha!

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práca vychádza z fenoménu opustených slovenských kúpeľných objektov, ktorých prevažujúcou charakteristikou je v súčasnosti chátranie a rozpad. Projekt sa zaoberá komplexom Turzovských kúpeľov pri meste Gelnica — konkrétne objektom kúpeľného domu Pionier (1889), najzachovalejšou stavbou celého areálu, a objektom kúpeľného domu Praha (1889), ktorý je naopak ruinou. Návrh pracuje s rozpadom v rôznych fázach ako s legitímnou výpoveďou o spoločenskej situácii, histórií a rekontextualizuje chápanie toho, čo kúpele znamenali a znamenajú. Cieľom projektu je vytvoriť koncepciu kúpeľov reflektujúcu atmosféru, históriu a komunitný potenciál miesta.
Diploma thesis points out the phenomenon of abandoned Slovak spa buildings, whose prevailing characteristic is nowadays dilapidation and decay. Project focuses on the complex of Turzovské kúpele near the town of Gelnica. In particular, it deals with the building of the Pionier Spa House (1889), which is the best preserved building of the whole complex, and the building of the Praha Spa House (1889), which is, on the contrary, a ruin. The design reflects the decay of the buildings in different phases as a legitimate testimony to the social situation, history and interpretation of what the spa meant and stands for nowadays. The aim of the project is to create a concept of the spa with respect to the atmosphere, history and community potential of the place.
Description
Citation
BELOPOTOCKÝ, M. Do vody, do naha! [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. arch. Nina Bartošová, Ph.D. (předseda) Ing. Jiří Zelezný (člen) MgA. Ing. arch. Markéta Mráčková (člen) Ing. arch. Lea Mačudová (člen) Ing. arch. Václav Štojdl (člen)
Date of acceptance
2022-05-23
Defence
Student prezentuje diplomní projekt. Byly přečteny posudky. Autor odpovídá na otázky z oponentury. Do jaké míry mají lidé možnost sledovat objekt lázní z exteriéru tak, jak to máte zobrazeno na vizualizaci? Jak jste dospěli k tomuto konceptu? Inspirovali Vás nějaké chátrající koupele na Slovensku? Dotaz na fungování během léta a zimy — jak se k chátrajícím lázním staví obyvatelé? Je v lokalitě nějaký termální pramen? Předpokládá se, že bude proces destrukce zastaven? Chceme jít až na tu mez, že se celý objekt úplně zhroutí? je i druhý objekt ruina? Student odpověděl na všechny otázky velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO