Kvantifikace odpadu z potravin v komunálním odpadu a možnosti zpracování tohoto odpadu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Teoretická studie anaerobní digesce je navržena za účelem predikce množství bioplynu v potravinářském odpadu. V teoretické části je charakterizováno zpracování biologicky rozložitelného odpadu a také využití bioplynu a výpočtové metody pro stanovení produkce bioplynu. V experimentální části byla použita analytická technika optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES) pro stanovení minerálních látek (K, Ca, P, Mg, Na, Zn, Cu, Fe a Mn) v potravinářském odpadu a také elementární analýza pro stanovení uhlíku, kyslíku, vodíku a dusíku v bioodpadu. Tato práce poskytuje zjednodušený model, který předpovídá produkované množství bioplynu a mohl by být použit pro další studie proveditelnosti, například pro dimenzování bioreaktorů. Metoda může být použita pro jiné výchozí materiály a opakována pro další podobné aplikace ve snaze rozšířit systémy anaerobní digesce jako zdroje čisté energie.
The theoretical study of anaerobic digestion is designed to predict the amount of biogas in food waste. The theoretical part characterizes the processing of biodegradable waste as well as the use of biogas and the calculation method for determining biogas production. In the experimental part, the analytical technique of inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP-OES) was used to determine minerals (K, Ca, P, Mg, Na, Zn, Cu, Fe and Mn) in food waste, as well as elemental analysis for carbon, oxygen, hydrogen and nitrogen determination. This thesis provides a simplified model that predicts the amount of produced biogas and could be used for further feasibility studies, such as bioreactors dimensioning. The method can be used for different starting materials and repeated for other similar applications in an effort to extend anaerobic digestion systems as a source of clean energy.
Description
Citation
ORSÁGOVÁ, M. Kvantifikace odpadu z potravin v komunálním odpadu a možnosti zpracování tohoto odpadu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2022-05-30
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Jakou hmotnost jste brali pro průměrné jablko? A kolik je z něho odpadu? Výslední odpad se vztahoval na počet domácností nebo na počet lidí? Proč jste dany odpad sušily? Suší se odpad i v průmyslovém měřítku? Výpočet energie byl pouze z pevné hmoty odpadu? Mohla byste objasnit kolik energie je 9,8 MW? Jak si představujete dané třídění biologického odpadu? Myslíte, že jsou lidé schopni utřídit biologický odpad? Je to rentabilní? doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. Jaké množství odpadů jste nasbírala? doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. Je výhodnější pro domácnosti využití vermikompostéru? doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. Na jakém přístroji a proč byly pořízeny elektronové snímky odpadů? prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. Jaký je rozdíl mezi drcením a homogenizováním? Studentka velmi dobře odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi studentka prokázala velmi dobou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala nejen velmi dobré odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO