Studium difúze iontů alkalických kovů v zatvrdlém cementu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce si klade za cíl studium difúze alkálií (sodíku a draslíku) uvnitř tělesa ze zatvrdlé cementové pasty. Diskutuje vliv prostředí hydroxidu, dusičnanu a uhličitanu o různých koncentracích a teplotách. Práce se zabývá jak difúzí tak i změnami v připravených vzorcích a okolním prostředí. Teoretická část je věnována výrobě cementu a jeho chemismu, alkalickokřemičité reakci, plastifikátorům, difúzním procesům a metodám testování cementů. Práce se zaměřuje na bílý (Aalborg CEM I 52,5 R – SR 5) a silniční (Mokrá CEM I 42,5 R – sc) cement. Experimentální část popisuje složení receptur pro výrobu těles z cementových past, jejich následné uchování a odběry vzorků. Difúze byla v této práci studována pomocí metody ICPOES, která postihovala úbytek alkálií z roztoku a pomocí metody SEM, která sledoval difúzi alkálií uvnitř zkušebního tělesa z cementové pasty. V několika případech bylo pozorována tvorba nasycené povrchové vrstvy alkálií, dále pak ustálená difúze a v případě draslíku i velmi pomalá difuze skrze hmotu tělesa. Jako nejvýraznější byl vyhodnocen vliv prostředí a teploty. Vliv koncentrace okolního prostředí nebyl výrazný. Dále byly pozorovány změny porozity na zkušebních tělesech. Samotnou difuzi ovlivňovali sekundární produkty vznikající na povrchu a v okolí uchovaného tělesa. Těmi se práce zabývá v poslední části.
This master thesis is aim to study alkali diffusion (sodium, potassium) in hardened cement paste body. It´s deal with impact of various sorroudings (hydroxide, nitrate and carbonate) in various concentrations and temperature effect. This work is also deal with changes in cement paste and medium. Teoretic part is talking about cement production and cement chemistry, alkali-silica reaction, plasticizer, diffusion an cement testing metods. This work is aimed to white (Aalborg CEM I 52,5 R – SR 5) and road (Mokrá CEM I 42,5 R – sc) cement. Experimental part describes constitution of tested cement pastes, conservation of them and sampling. Diffusion is study by ICP-AES which affected the loss of alkali from the solution and SEM which affected alkali migration (diffusion) in cement paste. In several cases, the formation of a saturated alkali edge was observed, followed by steady diffusion. In the case of potassium there was very slow diffusion through the body mass. The influence of medium and temperature was evaluated as the most significant. The effect of medium concentration wasn´t significant. Also changes in the porosity on the body were observed. The diffusion itself was affected by secondary products gorwing on the surface of body and in the medium. The work deals with them in the last part.
Description
Citation
DOLEŽAL, M. Studium difúze iontů alkalických kovů v zatvrdlém cementu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen) Ing. Jiří Lerch (člen)
Date of acceptance
2022-05-30
Defence
Student při obhajobě práce Studium difúze iontů alkalických kovů v zatvrdlém cementu nejdříve představil problematiku alkalicko-křemičité reakce, receptury experimentu a odběr vzorků. Následně ukázal vliv alkálií na porozitu, vývoj množství sodíku a draslíku v roztocích, výsledky SEM analýzi a testů hloubky difůze. Po závěrečném shrnutí výsledků odpověděl na otázky oponenta: Z jakého důvodu byl v experimentech používán bílý cement, který nepatří mezi nejčastěji používané cementy? V závěru je uvedeno, že u draselných iontů byla sledována nižší difuzní rychlost. Kterými metodami byl tento závěr podložen a napadají vás další vhodné metody pro toto měření? Pokud docházelo k největším výkyvům u roztoku uhličitanů, a to pravděpodobně kvůli karbonataci jak píšete a dokazujete na analýze sekundárních produktů. V případě zamezení karbonatace předpokládáte vyšší difuzní rychlosti u roztoků hydroxidů nebo uhličitanů? Po zodpovězení otázek oponenta položila komise následující otázky: 1) Jak je definována rychlost difůze? 2) Jak je možné stanovit difůzní koeficient? 3) Jakým způsobem jste vynášel graf závislosti velikosti pórů na porozitě? Na veškeré otázky student výborně odpověděl a prokázal hluboké znalosti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO