Tištěný indikátor pH pro balené potraviny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cíl této diplomové práce spočíval v navrhnutí inteligentního indikátoru pH pro balené potraviny. Inteligentní balení představuje novou skupinu obalů, které jsou schopny prostřednictvím různých indikátorů poskytovat spotřebitelům informaci o kvalitě balených potravin v reálném čase. V teoretické části byla vypracována rešerše na téma inteligentní balení s důrazem na indikátory čerstvosti. Menší část byla věnována problematice kažení potravin. Důraz byl kladen i na popis hlavních komponent funkční vrstvy, a na problematiku síťování chitosanu. V rámci experimentální části bylo studováno síťování chitosanu v prostředí polyvinylalkoholu pomocí vanilinu. U připravených vrstev byla sledována jejich rozpustnost a stupeň zesítění, který byl stanoven pomocí ninhydrinové metody. Pro vytvoření kolorimetrického indikátoru pH byl do kompozice vpraven extrakt anthokyanů, který byl získán extrakcí z červeného zelí. Byly připraveny celkem 3 extrakty anthokyanů, u kterých byla stanovena celková koncentrace anthokyanů metodou diference. U připravených vrstev byla spektrofotometricky hodnocena jejich barevná reakce při působení různých koncentrací plynného amoniaku. Sledována byla také stabilita vrstev v čase. Poslední částí experimentu byla aplikace připravených vrstev do balení s reálným masem.
The aim of this diploma thesis was to design an intelligent indicator of pH value for food packaging. Intelligent packaging is a new group of packaging that is able to provide costumers real-time information on the quality of packaged food through various indicators. In the theoretical part, a search was made on the topic of intelligent packaging with emphasis on freshness indicators. A smaller part was devoted to the issue of food spoilage. Emphasis was also placed on the description of the main components of the functional layer, and on the issue of chitosan crosslinking. In the experimental part, the crosslinking of chitosan with the addition of polyvinylalcohol using vanilin was studied. Prepared layers were monitored for their solubility and degree of crosslinking, which was determined using the ninhydrin method. To create a colorimetric pH indicator, an anthocyanin extract obtained by extraction from red cabbage was incorporated into the composition. A total of 3 anthocyanin extracts were prepared, for which the total anthocyanin concentration was determined by the difference method. The color of the prepared layers was evaluated spectrophotometrically under the action of various concentrations of the ammonia gas. The stability of the layers over time was also monitored. The last part of the experiment was the application of the prepared layers in a package with real meat.
Description
Citation
VALÍKOVÁ, M. Tištěný indikátor pH pro balené potraviny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2022-06-01
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Je možné využít jiné přírodní barvivo? V práci jste síťovali pomocí vanilinu, jak moc je to drahé? Existuje levnější varianta? Proč jste zvolili zrovna vanilin? Proč se úplně odbarvil indikátor po 5 dnech skladování s rybou? Byly všechny indikátorové papírky tištěné? prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. Jaká je praktická využitelnost? Myslíte, že jsou Vámi připravené papírky možné aplikovat ve větším měřítku? doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. Jaký je postup přípravy indikátorového papírku? Jak dlouhá je tato příprava? doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. Barevná škála změn pH je špatně pozorovatelná, lze barevní změny nějak ovlivnit? Například výběrem barviva? prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. Jaký byl počet sáčků s masem či rybami použitý v experimentální části práce? Jaký byl počet opakování? Při jaké teplotě byly potraviny skladovány? Myslíte, že se jedná o správnou teplotu skladování? Studentka odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO