Anténní pole pro pásmo Ku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá výběrem anténních prvků vhodných pro využití v širokopásmovém anténním poli pro radarové aplikace, následným návrhem a měřením prototypu anténního pole. Hlavními parametry navrhovaného anténního pole jsou zisk celé anténní struktury, šířka hlavního laloku a možnost elektronického řízení svazku v horizontální rovině. Následně je vytvořen numerický model vybraného anténního prvku, na kterém je ověřena vhodnost parametrů pro použití v anténním poli, a toto pole je následně také jako numerický model vytvořeno. Na reálném prototypu jsou následně ověřeny výsledky získané simulacemi.
This diploma thesis deals with the selection of antenna elements suitable for use in an ultra-wide band antenna array for radar applications. The selection is followed by the design and measurement of a prototype. The realized gain of the whole structure, the main beam width and the possibility of electronic beamforming in the horizontal plane are the most important parameters of the designed antenna array. The numerical model of the selected antenna element was developed, and parameters were verified to exploit the element in the antenna array. Afterwards, the array was created as a numerical model. Results produced by simulations were verified by measuring the prototype subsequently.
Description
Citation
PROUZA, J. Anténní pole pro pásmo Ku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (člen) doc. Ing. Martin Štumpf, Ph.D. (člen) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc. (člen) prof. Ing. Róbert Hudec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Prof. Wilfert: Dotaz na vyzařovací charakteristiku a poměr šumu na přijímači. Student rozebírá možné pohledy na výsledky. Prof. Hudec: Dotaz na aplikaci antény. Student popisuje zamýšlené užití a nutnost parametrů a užité technologie. Doc. Štumpf: Dotaz na problematiku napájecí řady. Student vysvětluje, že napájecí strukturu poskytla firma a nemohl do ní zasáhnout a řeší limitace dostupným výpočetním výkonem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO