Implementace a vyhodnocení komunikační technologie LTE Cat-M1 v simulačním prostředí NS-3

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá komunikační technologií LTE Cat-M a její implementační v simulačním nástroji NS-3 s využitím modulu 5G-LENA NR. Teoretická část popisuje LPWA technologie dostupné v ČR. Dále se zaměřuje na standard LTE-M a především LTE Cat-M1, které jsou v práci popsány podrobněji. V praktické části jsou popsány možnosti simulace LTE Cat-M1 pomocí simulačních scénářů dostupných pro starší verze NS-3 a dále jsou navrženy a implementovány některé úpravy pro aktuální verzi NS-3 a modulu 5G-LENA NR.
The diploma thesis deals with LTE Cat-M communication technologies and its implementation in the NS-3 simulation tool using the 5G-LENA NR module. The theoretical part describes LPWA technologies available in the Czech Republic. It also focuses on the LTE-M standard and especially LTE Cat-M1, which are described in more detail. The practical part describes the possibilities of LTE Cat-M1 simulation using simulation scenarios available for the older version of NS-3, and also some modifications to the current version of NS-3 and the 5G-LENA NR module are designed and implemented.
Description
Citation
DRÁPELA, Z. Implementace a vyhodnocení komunikační technologie LTE Cat-M1 v simulačním prostředí NS-3 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Skapa, Ph.D. (člen) Ing. Josef Vojtěch, Ph.D. (člen) Ing. Ján Sláčik (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Aneta Koláčková (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Objasněte, proč byly zvoleny odlišné frekvence v případě modulu LENA a LENA 5G. Je možné dosažené výsledky porovnat? Z jakého důvodu nebyly provedeny simulace pro maximální počet připojených zařízení v případě modulu LENA 5G? Jakým způsobem jste implementoval ověření správnosti přepínání mezi stavy RRC IDLE a RRC CONNECTED. Jak se vaše práce liší od prací vašich předchůdců, které zpracovávali podobné téma?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO